Antena Căutare

Rata anuală a inflației a scăzut, dar românii plătesc mai mult pentru medicamente și produse de uz caznic

Deși rata inflației a fost în scădere cu aproape un procent față de luna trecută, românii scot mai mulți bani din buzunar pentru produsele extrem de necesare. Iată cum arată procentele scumpirilor!

Femeia care verifică prețul unui detergent de haine. Galerie
Românii plătesc mai mult pentru medicamente și produse de uz caznic. | Shutterstock.com

Nu mai este un secret pentru nimei faptul că rata anuală a inflației este în scădere, însă tot mai mulți români devin consternați atunci când văd că prețurile din magazine cresc de la o zi la alta.

Faptul că produsele extrem de necesare ajung la prețuri greu de imaginat îi îngrijorează mai ales pe cei care nu se descurcă foarte bine din punct de vedere financiar.

Citește și: Cât costă un kilogram de cireșe în Anglia. Prețul astronomic i-a îngrozit pe românii care credeau că la noi în țară este scump

Iată procentele scumpirilor!

A scăzut rata anuală a inflației

Cu toate că rata anuală a inflației a ajuns la un procent de 5,9%, în scădere cu aproape un procent față de luna trecută, detergenții, medicamentele și articolele de igienă au cunoscut majorări de prețuri chiar și de 30 de procente.

În comparație cu luna martie, în luna aprilie prețurile de consum au rămas aproape la fel, fiind sesizată o creștere medie de doar 0,08%, potrivit Antena 3 CNN.

Rata nedie a modificării prețurilor de consun în ultimele 12 luni, mai exact luna mai 2023 - luna aprilie 2024, față de precedentele 12 luni, mai exact luna mai 2022 - luna aprilie 2023, a fost reprezentată de un procent de 8,1%.

Rata inflației de la începutul anului, mai exact aprilie 2024 comparativ cu decembrie 2023, a fost de doar 2,4%.

Citește și: Românii au găsit o metodă inedită pentru a păcăli automatele de reciclare. Cât de inventivi sunt

Majorări de preț pentru detergenți, medicamente și produse de igienă

Față de anul trecut, prețul detergenților a crescut cel mai mult cu 25%, iar prețul medicamentelor cu un procent de 23%.

Totodată, articolele de igienă și cosmeticele au cunoscut o creștere cu 13% față de anul precedent.

Acestea nu sunt singurele produse ale căror prețuri au fost majorate, ci și încălțămintea, cărțile, ziarele și revistele sunt în sfera de interes.

Cărțile, revistele și ziarele au cunoscut creșteri de preț cu un procent de 13%, iar încălțămintea cu un procent de 10%.

Citește și: Cât câștigă un român care adună sticle pentru reciclare: „Mă trezesc la 5 dimineața și plec prin oraș să le caut”

Măsura a fost aplicată și în cazul alimentelor, cele mai mari creșteri de preț de la an la an fiind înregistrate la conservele de fructe, la carnea de vită, la pește și la cartofi.

În timp ce prețul conservelor de fructe s-a majorat cu 10%, prețul cărnii de vită, peștelui și cartofilor a fost majorat cu 9%, 7,8% și, respectiv, 5,8%.

Au apărut majorări de preț și în cazul serviciilor la care românii sunt abonați.

Poșta s-a scumpit cu 26%, serviciile de canal, salubritate și apă caldă cu 16%, iar îngrijirea medicală cu un procent de 13%.

Totuși, cele mai mari scăderi de preț față de luna aprilie a anului trecut au avut loc în cazul făinii și mălaiului (cu un procent de 30%), a uleiului (cu un procent de 23%) și a untului (cu 15%).

Astfel, potrivit sursei citată anterior, indicele armonizat al preţurilor de consum în luna aprilie 2024 comparativ cu luna martie 2024 a fost 100,36%.

Rata anuală a inflaţiei în luna aprilie a anului curent comparativ cu luna aprilie a anului precedent, calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) a fost 6,3%.

Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (mai 2023 – aprilie 2024) faţă de precedentele 12 luni (mai 2022 – aprilie 2023) determinată pe baza IAPC a fost 8,0%, scrie Ziarul Financiar.

Mega Image retrage de la vânzare un nou produs. Alimentul ar putea fi contaminat cu un pesticid periculos... Câți bani câștigă un polițist local. Salariul este mai mare decât al unui medic...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 1 iunie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Betty Salam
Hello Chef sezonul 7, 1 iunie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Betty Salam Sambata, 01.06.2024, 15:04
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x