Antena Căutare

Am un bebelus, sau un catelus?

Bebelusii intre 9 luni si 2 ani au multe tendinte "nevinovate". Una dintre ele relativ raspandita este tendinta de a musca totul. Unii considera aceasta tendinta o mostra de canibalism. Altii spun ca nu-i nimic de speriat, ci mai degraba este un impuls trecator.

Parintii care fac din aceasta tendinta un capat de tara trebuie sa se linisteasca si sa accepte ca nu-i nimic premeditat. Psihologii spun ca pur si simplu bebelusul, care inca nu se poate folosi de cuvant spre a comunica, apeleaza la unele gesturi: bate din palme, tipa, musca... In aceste situatii, bebelusul doreste sa ne transmita ca nu este de acord cu ceva, ca este ceva care il nemultumeste.

Dar, in mod surprinzator, gestul de a musca poate foarte bine sa nu aiba nici o urma de agresivitate, ci sa descoperim multa afectiune.

De altfel, chiar la copiii de 2-3 ani se observa ca, atunci cand isi regasesc "prietenii" de joaca, isi exprima emotia intr-un mod devorant: printr-o muscatura. Explicatia vine din faptul ca, in primele luni de viata, copiii sunt in "faza orala": placerile lor, in special foamea, de asemenea, suptul sunt legate de gura.

Asadar, este normal ca primul lor reflex sa fie cel de a descoperi ceea ce ii inconjoara cu aceasta parte a corpului lui. Iar faptul ca musca un alt copil nu este nici mai mult, nici mai putin decat o dovada a interesului.

FARA REPROSURI

Nu va suparati, deoarece nu ajuta la nimic. Este mesajul pediatrilor si al psihologilor adresat parintilor. De altfel, aproape sigur copilul este primul si cel mai surprins atunci cand gestul lui provoaca plansul micutului muscat. In acest moment, de regula, intra in scena parintele moralist, cu o cascada de reprosuri. Aceasta atitudine a parintilor este total eronata, pentru ca el nu va intelege mare lucru.

In schimb, chiar daca este incapabil sa raspunda, copilul poate sa priceapa ca nu este bine ce a facut. Cum trebuie sa actioneze parintii? Iata o propunere. Ingenuncheati langa micut, pentru a fi aproximativ la inaltimea lui si pentru a-i capta atentia. Incercati sa-i vorbiti calm, dar ferm, explicati-i de ce nu trebuie sa mai muste.

Pentru aceasta aratati-i urmele dintilor lui, lasate pe piele. Aici nu-i o culpabilizare, ci este o incercare explicita de a-l face sa inteleaga ca el ii face rau unui copil de varsta lui. Dupa acest episod, aratati-i copilului cu ce poate inlocui gestul de a musca. Iata o propunere. "Uite, eu iau jucaria ta.

In loc sa ma musti pentru asta, poti sa vii la mine si sa intinzi manutele pentru ca sa ti-o dau inapoi." Si inca o propunere. Nu uitati sa va scuzati fata de parintii copilului muscat, evident in prezenta micutului rebel. Veti avea satisfactia treptat ca el va renunta la aceasta izbucnire.

citeste Jurnalul National

Inghetata traditionala, sorbet, iaurt congelat... Copilul tau incepe sa te minta? Cum il dezobisnuiesti...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi) Luni, 13.05.2024, 11:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x