Antena Căutare

Cand e cu adevarat necesar sa scoatem amigdalele?

Amigdalele au fost mai mereu vedetele unor actiuni care oscilau de la o extrema la alta. A fost o vreme in care amigdalele copiilor se scoteau pe banda rulanta, la cea mai obisnuita durere in gat parintii isi luau copiii de mana si dadeau fuga la ORL-ist, cerand sa fie indepartate amigdalele din gatul odraslelor ca sa "scape de-o grija".

Apoi chestiunea a derapat in marginea cealalta si exista multa circumspectie in fata scoaterii amigdalelor. Care este adevarul?

Mai intai sa se lamureasca povestea amigdalelor
Exista mai multe tipuri de amigdale, toate alcatuind un lant de aparare imunitara a organismului. Acest sirag de amigdale are un rost, sa produca anticorpi, adica ostasi de autoaparare a organismului.

Lamureste acest capitol asistent universitar doctor Claudiu Manea, medic specialist la clinica ORL de la Spitalul Sf. Maria fondata de renumitul profesor Dorin Sarafoleanu si condusa azi de profesorul Codrut Sarafoleanu, coordonator al programului ONU de alergii si ORL in Europa de Est.

Cele mai cunoscute amigdale sunt cele palatine, ca niste prune in fundul gurii. Tot amigdale cu rol imunitar sunt si vegetatiile, polipii copilariei din spatele nasului. Mai exista o amigdala in jurul trompei lui Eustachio, acel canal care face legatura intre nas si urechea medie. O a patra amigdala este cea linguala din spatele limbii. Tot din clasa amigdalelor sunt si ganglionii din fundul gatului numiti retrofaringieni.

Tot acest lant de amigdale inseamna structuri limfatice de aparare imunitara in lupta cu infectiile. Sa informam oamenii despre spusele medicinii moderne cu privire la amigdalele cele mai cunoscute, cele din fundul gatului. Amigdalele palatine sunt prevazute cu santuri, numite cripte, unde se cuibaresc microbi, dar si resturi de alimente.

E momentul sa atragem atentia ca exudatul faringian care se preleveaza pentru descoperirea microbilor din gat nu totdeauna se culege corect. Trebuie recoltat exsudat faringian din santurile amigdalelor, fiindca numai asa analiza este corecta, cu microbi prelevati din adanciturile amigdalelor.

Pana se obtin rezultatele de laborator cu microbul care a dus la amigdalita pultacee cu puroi, medicul nu sta cu bratele incrucisate, ci trateaza 48-72 de ore bolnavul impotriva celui mai frecvent microb, streptococul betahemolitic. Se incepe cu penicilina in injectii si cu pastile si spraiuri dezinfectante si antiinflamatoare. Apoi, antibiograma facuta asupra exudatului stabileste ce microb exista si la ce antibiotic este vulnerabil.

Citeste jurnalul.ro

VIDEO! Tot ce trebuie sa stii despre carting... Plasturii medicinali, eficienti in afectiuni ale sanului...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x