Antena Căutare

Dismorfofobia - frica de propria infatisare

Adolescenta este o perioada a intrebarilor, a indoielilor, a frustrarilor. Un timp in care atat baietii dar mai ales fetele isi pun la indoiala constant aspectul fizic. Pentru ca se compara cu idolii lor – modele de pe podium, actori si cantareti si nu implinesc acel ideal fizic, multi tineri ajung sa se infometeze sau sa nu manance deloc. Un dusman la fel de puternic ca anorexia sau bulimia este dismorfofobia.

Dismorfofobia este frica de propria infatisare. Multe adolescenti ajung sa urasca felul in care arata si sa priveasca oglinda cu groaza ; ei sunt convinsi ca aspectul lor fizic starneste reactii negative de la toti cei din jur. Complexele legate de greutate, forme, frumusetea chipului se transforma intr-o obsesie pentru dismorfofob.

Din cauza acestei fixatii, adolescentii ajung sa se blocheze zile la rand in casa, pierd orice sentiment de stima de sine si ajung prada depresiei. Anorexia este o forma grava a dismorfofobiei ; si in acest caz este vorba de o vizune deformata asupra propriului corp care se manifesta prin convingerea ca persoana respectiva are kilograme in plus.

Statisticile arata ca 1 persoana din 50 face o fixatie legata de corpul sau. Numarul acestora este in crestere avand in vedere ca in ziua de azi se pune tot mai mult accent pe aspectul exterior. Orice parte a corpului poate fi o cauza de nemultumire.

Cei mai expusi la aceasta boala sunt cei care au mai avut in familie astfel de cazuri, care au fost abuzati fizic si sexual in copilarie sau care sunt tinta rautatilor celor din jur (colegi, "prieteni").

Dismorfofobia poate fi insotita de depresie,probleme de comportament alimentar, manifestari maniaco-depresive,anxietate,sindromul obsesivocompulsiv si alte fobii.Respectivul incearca sa ascunda defectul imaginar cu ochelari de soare, sepci, palarii, machiaj. Cei mai multi se plang de riduri, acnee, pori dilatati, pete, cuperoza, cicatrici, roseata, paloare, par in exces sau alopecie.

Aceasta obsesie poate disparea doar prin ajutor specializat si sprijin emotional din partea celor apropiati. Cateva sedinte terapeutice il vor ajuta sa-si recapete increderea in sine. In niciun caz familia nu trebuie sa il ajute pe cel afectat sa isi faca retusuri pe cale chirurgicala , pentru ca asta doar ii va intari convingerea ca ceea ce simte el este real.

sursa : health.howstuffworks.com

Traieste experienta culinara 3D!... Substante cancerigene in produsele de baie pentru copii!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă Sambata, 18.05.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x