Antena Căutare

Pericol: obezitatea ameninta 43 de milioane de copii

In lume, aproximativ 43 de milioane de copii sub 5 ani sunt supraponde­rali sau obezi, avertizeaza OMS. Co­piii sunt victimele unui marketing in­tens de publicitate la produsele foarte bo­gate in grasimi, zahar si sare, se pre­cizeaza intr-un comunicat OMS pu­blicat la 21 ianuarie a.c.

In acelasi co­municat, OMS pune acest fe­no­men ingrijorator in legatura directa cu publicitatea tv la produse hiper­ca­lo­rice, care modeleaza in sens negativ stilul alimentar al copiilor. Motiv pentru care s-a elaborat si pu­bli­cat un set de 12 recomandari care sa asigure copiilor o dezvoltare armonioasa.

In strategia OMS se pre­cizeaza ca alimentatia dezechili­bra­ta reprezinta factorul esential de risc in aparitia bolilor netransmisibi­le. Acest risc se manifesta din copi­la­rie si se accentueaza pe parcursul vie­tii. Pentru a preveni aceste boli, co­piii trebuie sa aiba greutate normala cu ajutorul unui stil de viata normal: fara excese de grasimi, dulciuri si sare, fara sedentarism.

Un studiu recent al Rudd Center for Food Policy&Obesity din cadrul Universitatii Yale, care a inclus 12 lanturi de restaurante americane, a demons­trat ca 3.039 de meniuri pentru copii sunt dezechilibrate nutritiv. Cu toate protestele si presiunile exercitate, Primaria San Francisco a decis sa elimine jucariile cu ajutorul carora copiii sunt orientati spre fast-food. O alta initiativa menita sa protejeze copiii de obezitate este interzicerea asocierii, de exemplu, a hamburgeri­lor cu personaje din desene animate, mult apreciate de copii.

Cu mult inaintea comunicatului OMS, profesorul doctor Constantin Du­mitrache de la Institutul National de Endocrinologie „C.I. Parhon" atra­gea atentia asupra efectelor nega­ti­ve ale reclamelor la alimente hi­per­ca­lorice printre copii. „Ei sunt cei mai receptivi. Ei nu se ghideaza dupa ce scrie pe eticheta, ci sunt atrasi de gus­tul nou al unor produse", spune pro­fesorul Dumitrache. Excesul pon­de­ral la copii are mai multe cauze, prin­tre care alimentatia hiper­ca­lo­ri­ca, in care predomina carbohidratii si grasimile, precum si sedentarismul. Nerespectarea meselor principale, cina luata tarziu in noapte, ne­res­pectarea orelor de somn si obiceiul de a „rontai" biscuti, chipsuri etc. intre mese, la film, la televizor, la cal­culator; inlocuirea aproape totala a apei cu bauturi carbogazoase etc. sunt obiceiuri frecvente care explica numarul ingrijorator de copii grasi, ex­plica profesorul.

In tara noastra, rata obezitatii in­fantile este intre 6% si 8%. Prof. dr Du­mi­trache semnaleaza ca 80% din co­piii obezi de azi sunt adultii obezi de maine. Iar consecinta acestui fe­no­men este dramatica: cresterea frec­ventei diabetului si a bolilor cardio­vas­culare. De altfel, deja incepem sa ne obisnuim cu tineri intre 18 si 30 de ani victime ale infarctului miocardic, ale hipertensiunii si chiar ale accidentului vascular cerebral.

Sursa foto: 24ur.com

Tinerii iau atitudine: protest pentru stoparea accidentelor rutiere... VIDEO! Reteta: supa greceasca de peste...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă Sambata, 18.05.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x