Antena Căutare

Sahul - clasicul exercitiu al strategiilor si mintii

Jocurile sunt in general concepute pentru a dezvolta diferite capacitati ale copiilor. Dar unele o fac cu rezultate mai bune decat altele. Atunci cand este vorba de gandire, sahul este cel care ii poate ajuta pe cei mici sa-si maximizeze capacitatile naturale.

Sahul este o buna cale de a intari o minte tanara si de dezvoltare a acelor abilitati de gandire care conteaza in educatie. Este o modalitate distractiva pentru exercitiul mental, dar si de a invata ce este aceea o strategie.

Sahul si gandirea

Istoria sahului este una indelungata. Unii experti plaseaza inceputurile jocului in secolul VI. Ei au gasit si o explicatie pentru longevitatea acestuia. Sahul invata si reclama anumite abilitati de gandire comune oamenilor indiferent de rasa, cultura si timp. Un joc de sah pune mintea la o munca riguroasa, care poate imbunatati logica, gandirea critica, imaginatia si abilitatea de a formula o strategie si de a raspunde la alta strategie. Sahul intareste capacitatile mentale innascute care sustin invatarea si creativitatea.

Memoria si logica

Sahul are calitatea de a ajuta la dezvoltarea memoriei si cresterea capacitatii de concentrare. Cum? Fiecare piesa a jocului de sah este guvernata de reguli diferite, asa ca jucatorii trebuie sa stie ce poate face, cum sa o foloseasca si cand. Un jucator trebuie sa fie capabil sa-si planifice miscarile inainte de a le face si sa le ajusteze daca apar miscari neasteptate ale adversarului. Unii jucatori folosesc aceleasi modalitati de a incepe o partida. Memorizarea acestor modele te poate ajuta sa stii ce pune la cale adversarul (in functie de primele lui miscari) si sa castigi partida chiar dupa numai cateva mutari.

Pe de alta parte, gandirea logica este esentiala in sah. Trebuie sa intelegi in avans care sunt consecintele actiunilor tale. Orice mutare faci are efecte majore asupra restului jocului. Ceea ce faci atunci cand muti un nebun poate sa-ti puna in pericol celelalte piese sau, din contra, poate preveni atacarea lor de catre adversar. De asemenea, orice miscare faci inseamna sa previi un numar de raspunsuri pe care le poate face colegul de joc.

Sahul si stiinta

Ca si stiinta, sahul reclama jucatorului sa ia in considerare un numar foarte mare de probabilitati, sa exploreze noi idei, sa experimenteze noi mutari si sa incerce sa prevada si sa interpreteze care sunt efectele lor. El cere jucatorului sa formuleze o ipoteza si sa o testeze. Si matematica o intalnim peste tot pe tabla de sah.
http://cms.antena1.ro/index.php?section=articole&articol_id=-1&template=stire&what_c=zi
Ca jucator trebuie sa-ti schitezi miscarile si sa urmezi o grila pentru a le executa. Nebunii, de exemplu, nu se pot misca decat intr-o linie diagonala, tura nu merge decat in linie dreapta, iar calul poate fi mutat doar in forma de L. Si trebuie sa fii capabil sa calculezi "cauzalitatile" lor, sa estimezi si sa pastrezi in minte cate piese tu si partenerul tau de joc veti pierde, ce piese si unde se vor afla dupa ce vei executa un plan.

Foto: Chess Chronicle
Citeste si Revista Felicia!

VIDEO! Reteta: creveti cu ciuperci si mazare... Negrul - indrazneste sa il folosesti mai mult in casa ta!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi) Luni, 13.05.2024, 11:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x