Culoarea cărnii de somon este un indiciu important al calităţii. Culoarea somonului sălbatic de captura piscicolă este de un roşu intens, adică este exact aşa cum ar trebui să arate carnea de somon.
Potrivit secretele.com, culoarea somonului de crescătorie este mult mai ştearsă, că şi cum peştele ar fi fost bolnav. Astaxantina este o moleculă de culoare roşu aprins conţinută de alge, plancton şi krill, şi este substanţă care îi conferă somonului culoarea specifică. Această moleculă este extrem de benefică pentru corpul uman. Este un antioxidant şi un anti-inflamator puternic, îmbunătăţeşte fluxul sanguin, şi creşte producţia energetică la nivelul mitocondrial.
Această culoare roşu-portocalie strălucitoare este un bun indicator al faptului că somonul este pescuit din sălbăticie. Somonul de crescătorie are tot timpul o nuanţă roz pal.
Somonul sălbatic beneficiază de un aport crescut de astfel de molecule prin alimentaţie, în timp ce somonul de crescătorie este hrănit cu pelete alimentare care nu conţin astaxantina naturală, astfel că fermierii adaugă la această hrană propria lor versiune sintetică, cel mai frecvent obţinută din cărbune. Furajul de peste folosit de către agricultori include făină de peste şi uleiuri de peste care sunt foarte predispuse riscului de contaminare cu dioxină şi mercur. Unii fermieri încearcă chiar să înlocuiască făină de peste cu soia, proteine de porumb şi ulei vegetal, dar somonul nu este menit să consume astfel de alimente. Că urmare, calitatea cărnii de somon scade, şi este nevoie de antibiotice că peştii să fie menţinuţi sănătoşi.
În cantităţi mici, antibioticele se pot strecura în carnea de peste, în timp ce uleiurile vegetale reduc conţinutul de acizi graşi Omega-3 şi pot introduce în carnea de somon şi toxine de mucegai.
Atenție la ce alegi din supermarket!
Agenţia Americană pentru Siguranţă Alimentelor şi Medicamentelor şi Agenţia pentru Protecţia Mediului au studiat gradul de contaminare cu mercur a cărnii de peste, iar somonul pescuit în sălbăticie s-a dovedit foarte sigur din acest punct de vedere. Somonul proaspăt poate fi consumat fără riscuri chiar şi de către femeile gravide. Urmăreşte videoclipul de mai jos pentru a te asigura că prepari somonul în mod corect şi la temperatura potrivită!
Vezi AICI o lista a celor mai nutritive specii de somon sălbatic pe care le poţi consuma!