Antena Căutare

Poziția în care dormim poate influența sănătatea creierului! Tu cum eşti obişnuit să stai în timpul somnului?

Dormitul pe o parte, față de dormitul pe spate sau pe burtă, ar putea contribui la scăderea riscului de îmbolnăvire de maladia Alzheimer, dar și de alte afecțiuni neurologice, conform unui nou studiu publicat în Journal of Neuroscience.

Poziţia în care dormi poate influenţa starea ta de sănătate

Dormitul pe o parte, față de dormitul pe spate sau pe burtă, ar putea contribui la scăderea riscului de îmbolnăvire de maladia Alzheimer, dar și de alte afecțiuni neurologice, conform unui nou studiu publicat în Journal of Neuroscience.

Atunci când dormim pe o parte se deschide un pasaj în creier denumit calea limfatică prin care sunt eliminate substanțele chimice nefolositoare din creier, conform cercetătorilor de la Stony Brook University din SUA.

Spune ce grupă sanguină ai şi vei afla lucruri interesante despre personalitatea ta!

"Este interesant faptul că poziția de somn pe o parte, în lateral, este cea mai răspândită poziție de somn atât în rândul oamenilor cât și la majoritatea animalelor și se apare că am adoptat această poziție pentru a ne curăța cât mai eficient creierul de produsele reziduale metabolice care se acumulează în timpul stării de veghe", susține Dr. Maiken Nedergaard, de la Universitatea din Rochester.

Articolul continuă după reclamă

Toată viața te-ai spălat greșit pe mâini! Uite cum se face, de fapt! Doar cinci la sută din oameni cunosc asta!

Acest studiu a început în urmă cu mai mulți ani, când oamenii de știință au apelat la imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) pentru a observa calea limfatică la rozătoare. Ei au aflat astfel că procesul de curățare a creierului prin "spălarea" sa în fluide cerebrospinale și interstițiale este mai eficient în timpul somnului.

Dr. Helene Benveniste, coordonatoarea acestui studiu, a folosit tehnologia RMN pentru a evalua rata de schimb a fluidelor cerebrospinale și interstițiale la rozătoare care au fost anesteziate pentru a dormi fie pe o parte, fie pe spate sau pe burtă. Aceasta a observat că eliminarea substanțelor nocive pentru creier se face în mod mai eficient atunci când rozătoarele dorm pe o parte.

De asemenea, Dr. Nedergaard a precizat că rezultatele acestui studiu demonstrează și că somnul are o funcție de curățare a creierului.

"Foarte multe tipuri de demență sunt legate de tulburări ale somnului, inclusiv dificultate de a adormi", a susținut ea, adăugând că astfel de afecțiuni ar putea fi favorizate de faptul că substanțele nocive din creier nu sunt eliminate corespunzător. "Din ce în ce mai mulți oameni de știință sunt de părere că tulburările de somn pot accelera pierderea memoriei la pacienții care suferă de Alzheimer", a adăugat ea.

Sursa: agerpres.ro

Toată viața te-ai spălat greșit pe mâini! Uite cum se face, de fapt! Doar cinci la sută din oameni cunosc asta!... Ai probleme cu vederea? Iată ce trebuie să mănânci pentru a scăpa de ochelari! Alimentele care fac minuni...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x