Antena Căutare

Orașe și cartiere în care apartamentele vechi sunt mai scumpe decât cele noi

Cluj-Napoca este orașul în care nu doar că apartamentele sunt cele mai scumpe, din perspectiva prețului cerut pe metrul pătrat util de apartament, ci și piața rezidențială din România în care proprietarii de locuințe vechi vor, în mai mare măsură, mai mulți bani decât cei de apartamente noi.

Cluj-Napoca este orașul în care nu doar că apartamentele sunt cele mai scumpe, din perspectiva prețului cerut pe metrul pătrat util de apartament, ci și piața rezidențială din România în care proprietarii de locuințe vechi vor, în mai mare măsură, mai mulți bani decât cei de apartamente noi.

În marile orașe ale țării, acolo unde oferta de locuințe noi este cea mai consistentă, paradoxul prețurilor persistă, după cum relevă o analiză realizată de Imobiliare.ro. Astfel, prețurile apartamentelor vechi sunt foarte apropiate și, în unele cazuri, chiar mai ridicate decât cele ale unităților locative construite în ultimii ani. Această situație poate avea mai multe cauze, printre care: localizarea mai puțin favorabilă a blocurilor noi față de cele mai vechi (chiar în cadrul acelorași zone); presiunea exercitată asupra prețurilor de numărul mare de locuințe noi disponibile spre vânzare; și, nu în ultimul rând, conectarea mai slabă a proprietarilor de apartamente vechi la realitatea pieței (comparativ cu dezvoltatorii de proiecte noi).

Vezi cele mai noi oferte cu apartamente noi scoase la vânzare pe HomeZZ.ro.

Cluj-Napoca este orașul care arată cel mai bine această „anomalie” a pieței și, totodată cel care a consemnat în ultimii ani cel mai alert ritm de scumpire a locuințelor, pretențiile vânzătorilor locali fiind acum, per ansamblu, mai ridicate decât ale celor din Capitală, conform datelor Imobiliare.ro.

În Cluj-Napoca, prețurile medii cerute pentru apartamentele vechi sunt mai mari decât cele ale unităților locative noi în majoritatea zonelor analizate; excepție face doar cartierul Mărăști, unde valorile sunt, însă, foarte apropiate: 1.414 euro pe metru pătrat util (pe vechi) și, respectiv, 1.416 euro pe metru pătrat util (pe nou). Chiar și în zona centrală, unde diferențele de localizare ar trebui, cel puțin teoretic, să fie mai estompate, proprietarii de apartamente vechi au așteptări mai ridicate decât vânzătorii de locuințe noi.

În București, spre deosebire de Cluj-Napoca, lucrurile sunt ceva mai nuanțate. Singurele zone (dintre cele supuse analizei) în care prețurile apartamentelor vechi sunt propriu-zis mai mari decât ale locuințelor noi sunt cele mărginașe, respectiv Militari și Berceni, acolo unde noile dezvoltări rezidențiale s-au extins mult spre periferie, generând astfel diferențe notabile la capitolul localizare. În cartierele mai bine cotate, precum Mihai Bravu și Titan, locuințele noi sunt vizibil mai scumpe decât cele vechi.

În zonele exclusiviste din nordul Bucureștiului, respectiv Herăstrău, Floreasca și Aviației, diferențele între cele două categorii de apartamente sunt bine conturate, însă în Băneasa și Bucureștii Noi pretențiile proprietarilor sunt foarte apropiate.

Intră pe HomeZZ.ro și răsfoiește cele peste 25.000 de oferte cu apartamente din București scoase la vânzare la prețuri accesibile pentru toate buzunarele.

Vezi ce putere vindecătoare au băuturile tonice în anotimpul rece... Cum ne influențează trecerea la ora de iarnă corpul și creierul...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x