Antena Căutare

Despre turnuri, mai mari sau mai mici

Despre Praga se spune ca este "cetatea celor 100 de turnuri". Italia are turnul din Pisa, iar Anglia - turnul Londrei. Jocul de sah are si el doua turnuri; "ture", le spun sahistii... Dar noi, noi ce turnuri celebre avem?

Despre Praga se spune ca este "cetatea celor 100 de turnuri". Italia are turnul din Pisa, iar Anglia - turnul Londrei. Jocul de sah are si el doua turnuri; "ture", le spun sahistii... Dar noi, noi ce turnuri celebre avem?

Pentru bucuresteni, multa vreme, unul dintre simbolurile erecte a fost Turnul Coltei. Ridicat in 1715, a fost cea mai inalta cladire din Capitala pana la anul 1888. Din varful lui, se veghea asupra unui oras care era construit in buna masura din lemn, cu strazile principale podite cu lemn, adeseori atins de aripa focului. Dupa daramarea Turnului Coltei, necesitatea de a avea un nou punct de observatie a dus la ridicarea unui alt turn, dupa planurile arhitectului-sef al Bucurestiului, George Mandrea. Cu 42 de metri inaltime, Foisorul de Foc a fost folosit, pana in 1935, ca turn de observatie pentru apararea impotriva incendiilor. Constructia ar fi trebuit sa functioneze si ca turn de apa, dar, ironic, uzina de apa a Capitalei nu a avut, la acea vreme, pompe suficient de puternice pentru a-l umple. La trei sferturi de secol de la inaltarea lui, Foisorul de Foc a devenit Muzeu al Pompierilor. Din pacate, un muzeu nu prea bine integrat intr-un traseu turistic. Si ma intreb nu cati turisti (romani sau straini) l-au vizitat, ci cati dintre bucuresteni au staruit vreodata cu gandul asupra lui?

Cu alte cuvinte, la capitolul "turnuri" Bucurestiul nu sta prea grozav. Iar intr-o lume care "se bate in zgarie nori", de sute de metri inaltime, locul nostru nu e dintre cele de frunte. Cea mai inalta cladire din Capitala a fost, vreme de aproape trei decenii, pana in 1956, Palatul Telefoanelor, construit in stilul Art Deco. Cu 52,5 m, cladirea inregistreaza inca un record: este prima constructie cu schelet metalic din Romania. In anii comunismului, lista a fost completata de Casa Scinteii (1956), azi Casa Presei Libere, prima cladire din Romania care a depasit suta de metri (si singura, de altfel, vreme de aproape o jumatate de secol). Hotelul Intercontinental, considerat de romani o adevarata minune arhitectonica, nu are decat 77 m si e intrecut, de departe, de o alta cladire "din acelasi leat" (sfarsitul anilor '60), cu scop practic foarte bine precizat dar trecut cu vederea chiar si de bucuresteni, Turnul de testat ascensoare (90 m).

Edificiu mamut, despre care legenda spune ca "e una dintre cele trei constructii care se vad din spatiu, alaturi de Pentagon si Marele Zid Chinezesc" (parere, de altfel, considerata eronata, dar, deh, trebuie sa ne mandrim si noi cu ceva!), Casa Poporului (sau Palatul Patrlamentului) nu masoara decat 86 m, spre cer. E drept insa ca legendele teribile care o inconjoara atrag turistii, dar nu inaltimea este ceea ce cauta ei, ci... latimea si, in general, structura ei urieseasca!

Daca ar fi sa facem un top al celor mai vizitate turnuri din Romania, probabil ar trebui sa includem aici Turnul cu Ceas din Sighisoara, Turnul Chindiei din Targoviste, Turnul Sfatului, din Sibiu. Mai putina lume a auzit de Turnul Negru din Brasov, pe care abia il observa in urcusul dinspre oras spre Poiana Brasov.

Si mai putini au auzit despre turnul inclinat din Rusi, o mica localitate de pe Valea Tarnavelor, pe drumul dintre Medias si Sibiu. Aplecat pe directia nord-est, turnul bisericii sasesti se zice ca e un concurent temut pentru... cel din Pisa. Construit in 1749, a inceput sa se incline usor inca din anul 1858, ajungand astazi ca diferenta dintre baza si varful cladirii sa fie de 145 cm. Asta face ca Turnul din Rusi sa fie a doua cladire inclinata a lumii, dupa Turnul din Pisa. Spre deosebire de mai celebrul edificiu italian, cel de langa Sibiu nu este nici macar semnalat din drum, pentru eventuala tragere de maneca a turistilor. Pe de alta parte, insa, localnicii si-ar dori mai putin celebritatea si mai mult fonduri pentru a putea sa il restaureze si a opri inclinarea care, dupa cum s-ar parea, il va trece curand pe locul I... Iar asta nu e de dorit, caci daca se mai inclina mult, Turnul din Rusi, in loc sa devina celebru si sa ne aduca o mare de turisti, se va prabusi!

Benidorm - Manhattanul litoralului Spaniei... Fuga de civilizatii intre civilizatii disparute...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x