Antena Căutare

Academicianul și scriitorul Eugen Simion s-a stins din viață. Avea 89 de ani

Academicianul Eugen Simion s-a stins din viață, marți, 18 octombrie, la vârsta de 89 de ani. Scriitorul și criticul literar a murit la Spitalul Elias.

imagine cu eugen simion Galerie
Academicianul și scriitorul Eugen Simion s-a stins din viață la vârsta de 89 de ani | Hepta

Eugen Simion, preşedinte al Secţiei de Filologie şi Literatură a Academiei Române, a murit la vârsta de 89 de ani. Potrivit informațiilor apărute în presă, scriitorul ar fi încetat din viață la Spitalul Elias. Academicianul Eugen Simion a fost președintele Uniunii Scriitorilor și un apreciat critic literar.

Citește și: Academicienii Eugen Simion, Irinel Popescu şi profesorul universitar Dumitru Miron au fost aleşi în forul colegial de conducere al Grupului de reflecţie 2020

A murit academicianul Eugen Simion

Eugen Simion, în vârstă de 89 de ani, era internat de o lună la Spitalul Elias cu mai multe afecţiuni cronice, informează news.ro. Anunțul morții sale a fost făcut de către preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop. Acesta a dezvăluit că regretatul academician ar fi fost imobilizat. „Era internat la Spitalul Elias. Imobilizat", a declarat Ioan-Aurel Pop, potrivit Agerpres.

Director al Institutului de Istorie şi Teorie Literară „G. Călinescu“ al Academiei Române, Eugen Simion a fost membru titular al Academiei Române.

Citește și: Jazz si carte: Academicianul Eugen Simion lanseaza un volum dedicat lui Mircea Eliade

Eugen Simion, regretat om de cultură. Scurtă biografie

Critic şi istoric literar, eseist şi editor, a fost profesor de literatură la Facultatea de Litere, Universitatea din Bucureşti. Meritele lui Eugen Simion au fost însă recunoscute și peste hotare, iar academicianul a predat cursuri de cultură şi civilizaţie românească și la Université Paris IV (Sorbonne) şi a fost profesor invitat la Ecole Normale Supérieure de Paris (Fontenay-aux-Roses).

Eugen Simion s-a născut în Prahova, în 1933, şi a fost coleg de liceu cu poetul Nichita Stănescu. A urmat cursurile Facultăţii de Litere, la Universitatea din Bucureşti, iar printre profesorii săi s-au numărat nume sonore precum George Călinescu, Tudor Vianu şi Alexandru Rosetti.

Regretatul scriitor a publicat numeroase articole în revistele Tribuna, Gazeta literară, Contemporanul şi Viaţa românească și a lucrat la România literară. A publicat peste 3.000 de articole şi studii în reviste literare şi culturale. Printre volumele publicate se numără „Timpul trăirii, timpul mărturisirii”, „Ficțiunea jurnalului Intim” și „Moartea lui Mercutio”. Eugen Simion a primit, de-a lungul vieții sale, numeroase premii şi distincţii.

ANPC vrea să interzică etichetele de tip semafor. Care e motivul pentru care de luna viitoare nu vom mai vedea eticheta ... Amenzi aspre pentru șoferii care nu au la ei kit-ul de siguranță auto. Ce sumă trebuie să plătească cei care sunt prinși...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x