Antena Căutare

Primul tur al lumii la bordul unei masini electrice: 25.000 km, parcursi cu... 250 de euro

Opt luni, 25.000 de kilometri, 17 tari traversate si peste 300 de incarcari la priza. Astfel se poate traduce aventura 100% electrica a doi tineri ingineri francezi, care au facut primul inconjur al lumii la bordul unui Citroen C-Zero. Mai mult, bugetul pentru "carburant" a fost de numai 250 de euro!

Xavier Degon si Antonin Guy au pornit la drum pe 11 februarie, de la Strasbourg, pentru a demonta preceonceptele legate la autonomia inca destul de redusa a automobilelor pe baterii. Iar luni, 24 septembrie, cei doi s-au intors la "baza", dupa ce au incarcat Citroen-ul C-Zero de 250 de ori, in statii speciale, la magazine sau, chiar, de la particulari. Prin urmare, pretul de 250 de euro achitat pe kilowatii consumati nu este chiar cel real, ci o medie.

"Daca cu un vehicul electric putem face turul lumii, trecand prin desertul Gobi si parcurgand drumurile desfundate din Laos, acest lucru demonstreaza ca putem utiliza fara probleme o astfel de masina pentru a merge la serviciu, a duce copiii la scoala sau pentru a face cursuri pentru soferi", a declarat Xavier Degon, un inginer in varsta de 27 de ani ce lucreaza pentru EDF, gigantul francez in domeniul electricitatii.

De asemenea, periplul celor doi aventurieri a trecut prin Statele Unite (New York si San Francisco), Japonia, ajungand din Singapore inapoi la Strasbourg via Asia de Sud-Est, China, Kazahstan si Europa de Est. Iar Antonin Guy, 29 de ani, a recunoscut ca masina a trebuit incarcata la fiecare 100-150 km, ceea ce "a creat cateva probleme, dar nu am ramas niciodata in pana".

C-Zero, modelul 100% electric de la Citroen

Citroen C-Zero este disponibil in Romania la un pret de 36.642 de euro. Modelul 100% electric este pus in miscare de un motor de 67 de cai-putere, alimentat de o baterie litiu-ion de 16kw/h, care se fixeaza sub podea, intre punti, pentru ca centrul de greutate sa fie cat mai jos, in vederea unei protectii sporite in caz de impact.

Cand masina este conectata la o priza normala, de 220V 16 A, bateria se incarca in sase ore, iar acest timp poate fi limitat la 30 de minute (incarcare 80%) atunci cand masina este conectata la un terminal special ce ofera curent monofazic 125A.

Masina are o autonomie de 160 de kilometri si atinge o viteza maxima de 130 km/h. Acceleratia de la 0 la 100 de km/h se realizeaza in 15 secunde.

C-Zero va fi disponibil numai in versiunea High Line, care include computer de bord, ESP, radio-CD cu MP3, port USB, Bluetooth, oglinzi electrice, geamuri electrice, scaune incalzite si sase airbaguri.

Din Bucuresti pana-n Ulan Bator: Daciotii au trecut linia de finish!... SPECIAL! Paris 2012: Dacia Logan, Sandero si Stepway, cap de afis...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x