Antena Căutare

Taxa Auto: Statul trebuie sa returneze 800 mil. € incasate ilegal

Asa cum era de asteptat, taxa de po­luare auto este ilegala, fiind con­­trara dreptului Uniunii Eu­ro­pene, a decis, ieri, Curtea de Jus­ti­tie de la Luxemburg. Motivul - evi­dent pentru toata lumea, mai pu­tin pentru guvern: taxa de poluare este discriminatorie, pen­tru ca se aplica doar autovehi­cu­le­lor cum­pa­rate din alte state eu­ro­pene, nu si celor inma­tri­cu­­la­te deja in Ro­mania.

O reglemen­tare precum OUG nr. 50/2008 are ca efect faptul ca autovehiculele de ocazie impor­tate si carac­te­rizate printr-o vechi­me si o uzura importante sunt supuse, in pofida aplicarii unei reduceri mari a cuantumului taxei pentru a tine seama de deprecierea lor, unei taxe care se poate apropia de 30% din valoarea lor de piata, in timp ce ve­hi­culele similare puse in vanzare pe piata nationala a celor de ocazie nu sunt in niciun fel grevate de o astfel de sarcina fiscala, explica ins­tan­ta Curtii de Justitie a UE.

In aceste conditii, reglementarea mentionata are ca efect des­cu­ra­jarea importarii si punerii in cir­cu­latie in Romania a unor autovehicule de ocazie cumparate din alte state membre.

Prin urmare, statul roman ar trebui sa returneze celor care au platit taxa de poluare in perioada iulie 2008-iulie 2011 peste 800 de milioane de euro. Deocam­data, statul restituie banii doar celor care apeleaza la justitie.

  • Guvernul n-a fost in stare sa explice instantei europene ca o astfel de decizie va perturba economia, astfel ca judecatorii Curtii europene au respins solicitarea statului ca efectele hotararii sa nu fie aplicate imediat.
  • Singura cifra pe care reprezentantii Executivului au prezentat-o instantei a fost totalul proceselor pe rol pe tema taxei auto: 40.000.
  • „Curtea constata ca guvernul roman nu a facut dovada criteriului privind existenta unor perturbari grave ale economiei", concluzioneaza sentinta.
Financiarul
VIDEO! Liniuta: BMW 1M vs. Audi RS3 Sportback... Studiu: Soferitele, mai periculoase la volan decat barbatii...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x