Antena Căutare

Unde poți repara un autoturism avariat

Un accident rutier soldat doar cu pagube materiale te trimite inevitabil cu mașina în service pentru reparații. Indiferent de gravitatea daunei, dar și de incidentul avut în trafic, primul pas este constatatea, după ce între conducătorii auto se realizează un acord amiabil, de ambele părinți. Păgubitul își va putea repara autoturismul pe asigurarea RCA a celui vinovat, fără să fie nevoie să achite nimic, căci costurile de reparație vor fi suportate în totalitate de asigurator, conform condițiilor stipulate în polița obligatorie încheiată. 

Un accident rutier soldat doar cu pagube materiale te trimite inevitabil cu mașina în service pentru reparații. Indiferent de gravitatea daunei, dar și de incidentul avut în trafic, primul pas este constatatea, după ce între conducătorii auto se realizează un acord amiabil, de ambele părinți.

Păgubitul își va putea repara autoturismul pe asigurarea RCA a celui vinovat, fără să fie nevoie să achite nimic, căci costurile de reparație vor fi suportate în totalitate de asigurator, conform condițiilor stipulate în polița obligatorie încheiată. De cealaltă parte, dacă ai provocat un accident rutier cu daune, nu ai Casco și te vezi în situația de a-ți repara mașina pe banii tăi, trebuie să ții cont de câteva aspecte.

In oricare dintre cele două situații te regăsești, sunt aspecte prevăzute de lege cu privire la autoturisme avariate, pe care este bine să le cunoști. Atenție, niciun service autorizat nu va accepta să repare un autoturism fără o constatare emisă de Poliția Rutieră, la biroul de accidente ușoare sau de un inspector la un centru de daune!

Dacă ești păgubit, RCA-ul șoferului vinovat îți permite reparația în orice serice

Autovehiculul avariat se poate repara în orice service auto, nu doar în cel agreeat de asigurător. Dacă ai mașina avariată, poți merge pentru reparații oriunde, cu condiția ca centrul să fie unul autorizat. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) susține că, în situația producerii unui eveniment asigurat prin contractul RCA, obligația asigurătorului de a constata daunele produse nu este condiționată de existența unei relații contractuale între asigurător și unitatea service în care persoana păgubită alege să repare vehiculul. Cu alte cuvinte, dacă îți repari mașina pe asigurarea șoferului vinovat, asiguratorul este obligat să se angajeze că despăgubește dauna, indiferent de sevice-ul pe care îl alegi.

5 zile lucrătoare pentru constatarea prejudiciilor, de la data notificării

Dacă ai mașina avariată și ești păgubit, trebuie să știi că obligația persoanei păgubite este de a permite accesul la vehiculul avariat și nu la locația unde se află vehiculul respectiv. Totodată, asigurătorul RCA are obligația de a efectua constatarea prejudiciilor în termen de 5 zile lucrătoare de la data notificării primite de la persoana prejudiciată. Persoana prejudiciată va trebui să asigure condițiile necesare derulării procesului de constatare, inclusiv în cazul daunelor totale.

Informația a fost confirmată și de președintele Asociației Societăților de Service Auto Independente (ASSAI). „Asiguratorii RCA sunt obligaţi să efectueze constatarea daunelor în locul indicat de către pagubit şi nu doar în centrele lor de constatare a daunelor”, a explicat Cristian Muntean.

„Practic, dacă ai avut maşina avariată în baza unui tichet RCA, mergi cu maşina direct în service-ul auto unde inţentionezi să o repari, iar asigurătorul este obligat să vina în service-ul auto (ales de catre tine, indiferent dacă acel service auto are sau nu contract de colaborare cu firma de asigurări) şi să îţi efectueze constatarea daunelor. Este o premieră în România! Dispare în sfârşit, conceptul de punct de constatare a daunelor. Felicitari departamentului de protecţie a consumatorului din ASF!”, a mai adăugat Cristian Muntean.

Autoturism avariat: reparație sau vânzare? Cum ieși mai avantajos?

Dacă ai fost implicat într-un accident, nu ai casco și nici nu primești asigurarea RCA pentru că a fost din vina ta, atunci trebuie să vezi ce e de făcut cu mașina ta avariată. În prima fază, vei alege să o repari, însă trebuie să iei în calcul faptul că reparația ar putea costa mai mult decât valoarea totală a autoturismului. O daună mare presupune cheltuieli mari de reparație, dar reparația se poate face în orice service specializat

Ce poți face cu o mașină avariată

În funcție de gravitatea daunei, poți stabili ce e de făcut cu mașina ta. Dacă reparația nu este o soluție, poti alege să o vinzi în starea în care se află, ca cel care o va lua să îi folosească piesele sau o poți duce chiar tu la un centru de dezmembrări auto. Pe internet, găsești autoturisme dezmembrate de vânzare și poți adăuga chiar tu un anunț în cazul în care te decizi să-ți vinzi mașina. În mod cert, pretul ei se va reduce semnificativ, de multe ori, costurile reparației sunt mai mari decât valoarea totală a autoturismului, motiv pentru care proprietarii aleg această variantă.

Rovinietă 2019: Încă șase puncte fixe de control, începând de azi. Unde sunt amplasate camerele... ANAF scoate din nou la licitație mașini confiscate la preț de chilipir. Opel Corsa, 400 de euro. Skoda Octavia, 2.000 de...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă Sambata, 18.05.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x