Antena Căutare

Buletinele electronice vor fi emise până la finalul anului. Ce aduc nou cărțile de identitate cu cip

Buletinele electronice ale românilor vor fi elibertate până la finalul anului și vor fi gratuite. Află din rândurile de mai jos ce modificări majore vor aduce cărțile de identitate cu cip.

buletin din România într-un portofel negru Galerie
Buletinele electronice vor fi emise până la finalul anului, gratuit. Ce aduc nou cărțile de identitate cu cip | Profimedia

Din anul 2030, orice persoană care vrea să iasă din țară va trebui să aibă un astfel de document sau pașaport, potrivit Digi24. Proiectul a fost scos în stadiul de dezbatere publică de către Ministerul Afacerilor Interne și urmează să fie aprobat de către Guvern.

Citește și: De ce vom avea "gen" în loc de "sex" pe noile buletine electronice. Care este diferența dintre ele și ce ne explică MAI

Ce modificări majore aduc buletinele electronice cu cip

Una dintre principalele modificări, propuse de către Ministerul Afacerilor Interne, se referă la suportarea de către stat a costului eliberării noilor cărți electronice de identitate, din fondurile alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), potrivit aceleași surse citate.

Obiectivul acestei investiții se referă la atingerea numărului de 8.500.000 de cetățeni pentru care se eliberează cartea de identitate electronică. În acest moment, costul eliberării unei cărți electronice de identitate, în proiectul pilot din județul Cluj, este de 67 de lei.

Citește și: Românii vor avea buletine electronice. Cum va funcționa noul sistem al cărților de identitate în România

Ce informații vor apărea pe noile cărți electronice de identitate

O altă schimbare majoră propusă de către MAI vizează informațiile care apar pe noile cărți electronice de identitate. Astfel, locul nașterii va fi doar în format electronic, stocat pe cipul cărții electronice de identitate, fără a mai fi prezent pe noile cărți de identitate simple, potrivit aceleași surse citate.

Această schimbare se produce, deoarece, din luna septembrie 2023, ar trebui să funcționeze și un nou sistem informatic – Sistemul Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă (SIIEASC). În acest sistem IT va fi stocat și generat locul nașterii.

Adresa de domiciliu va rămâne inscripționată pe cărțile de identitate simple, dar nu va mai fi inscripționată și pe verso-ul cărții electronice de identitate, ca în prezent. Adresa de domiciliu, respectiv de reședință vor fi și ele stocate pe cip-ul cărții electronice de identitate.

Înscrierea adresei de domiciliu doar în suportul electronic al cărții electronice de identitate (CEI) se va face pentru a se elimina obligația preschimbării CEI atunci când vrei să îți schimbi domiciliul, se arată în nota de fundamentare, citată de aceeași sursă.

Procedura preschimbării domiciliului va fi furnizată exclusiv în mediul digital, fără să mai fie necesară prezentarea la ghișeu. De asemenea, românii nu vor mai fi nevoiți să prezinte certificatele de stare civilă la depunerea cererii pentru eliberarea CEI. Cărțile electronice de identitate vor fi eliberate opțional și pentru minorii de până în 14 ani, la solicitarea ambilor părinți, se mai arată în proiect, citat de Digi24.

Citește și: Ce funcții are noul card de identitate și când ar putea să se emită buletinele electronice și în București

Aragazul ar putea fi interzis. Care e motivul pentru care aparatul de uz casnic s-ar putea să dispară definitiv din bucă... Cine poate primi voucherul de energie din partea Guvernului, în valoare de 1.400 de lei. Documentele necesare...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x