Antena Căutare

5 domenii puternic afectate de criza forței de muncă din România

Criza forței de muncă este resimțită mai ales acum în unele domenii de lucru din România, iar specialiștii avertizează că problema nu se va rezolva nici în următorii ani. IT-ul, industria automotive, construcțiile, retailul și centrele de servicii sunt domeniile cel mai afectate de acest fenomen de pe piața muncii.

Criza forței de muncă este resimțită mai ales acum în unele domenii de lucru din România, iar specialiștii avertizează că problema nu se va rezolva nici în următorii ani. IT-ul, industria automotive, construcțiile, retailul și centrele de servicii sunt domeniile cel mai afectate de acest fenomen de pe piața muncii.

În ciuda salariilor atractive oferite, a pachetului de beneficii ori a promisiunilor de avansare pe baza meritelor, companiile nu reușesc să își acopere deficitul de forță de muncă și rămân adeseori luni bune cu posturi neacoperite.

De aceea, multe companii au fost nevoite să găsească și alte soluții prin care să atragă candidați dornici să ocupe posturile vacante și să crească retenția angajaților valoroși. Liviu Tudor, președintele și fondatorul Genesis Property, cel mai mare proprietar român de birouri, spune că cerințele angajaților din multinaționale se vor diversifica și mai mult în anii care urmează, iar companiile vor trebui să țină pasul cu schimbările.

„Chiriașii nu se mai mulțumesc să aibă în apropierea biroului acces la cafenea, sala de sport și restaurant. Oamenii își doresc să le fie livrată o experiență - vor să aibă acces la activități comunitare, să fie conectați atât în lumea digitală, cât și în cea reală. Community spirit devine o parte componentă a spațiilor de birouri.”, a explicat acesta, subliniind faptul că, dincolo de salariu, angajații sunt interesați de o evoluție și când vine vorba despre condițiile și spațiul de lucru.

Domeniul IT: cele mai mari salarii din piață și cele mai mari probleme în recrutare

Deși România nu duce lipsă de specialiști în domeniul IT, iar priceperea programatorilor români este renumită și apreciată și peste hotare, firmele care activează în această sferă au cele mai mari probleme în recrutarea angajaților. Deși oferă cele mai mari salarii de pe piața muncii, companiile din domeniul IT trebuie să concureze cu giganții europeni sau americani, care știu să îi atragă pe tinerii români cu promisiunea unui trai decent într-o țară mai dezvoltată.

Creșterea rapidă a salariilor din IT a avut loc tocmai pentru că, în prezent, cererea de candidați este mult mai mare decât oferta. Pe de altă parte, recrutarea studenților de pe băncile facultății presupune un proces îndelungat de formare a acestora, proces pe care tot companiile trebuie să îl gândească. „Pentru programare este nevoie de forță de muncă, dar angajatorii vor ca tinerii să lucreze în niște sisteme de programare mai noi, care nu se studiază în mod special în universități”, a declarat un specialist în recrutare pentru Adevărul.

Construcțiile, afectate puternic de migrarea muncitorilor

Specialiștii din domeniul construcțiilor susțin că pentru a duce la bun sfârșit toate proiectele planificate pentru anul 2018 ar fi nevoie de aproximativ 600.000 de muncitori. Însă România abia dacă dispune în prezent de jumătate din numărul muncitorilor de care este nevoie pe piața muncii. De vină pentru această situație sunt și salariile foarte mici pe care le câștigă muncitorii în construcții, comparativ cu sumele pe care sunt dispuse să le ofere patronii din țări precum Germania, Spania sau Marea Britanie.

Dacă în România un muncitor poate câștiga în jur de 500-800 de euro pe lună, având în vedere că salariul mediu brut este de 3.500 de lei pentru cei care lucrează la o firmă de construcții, în vestul Europei salariile pornesc de la 1.400 de euro pe lună, plus bonusuri, iar orele suplimentare sunt întotdeauna plătite. Atrași de salariile mari din alte țări, zeci de mii de români au plecat să își pună priceperea și îndemânarea în slujba constructorilor străini și mulți spun că deocamdată nu au motive să revină în țară.

Domeniul automotive „importă” ingineri

Situația nu arată mai bine nici în domeniul fabricației de componente pentru marii producători de pe piață. Industria automotive se confruntă și ea cu o lipsă de personal calificat. La mare căutare sunt inginerii, dar și cadrele cu studii medii, așa că soluția la care apelează multe companii care activează în acest domeniu este una destul de complicată: atragerea specialiștilor din țări precum Serbia, Moldova sau Ucraina.

Domeniul de retail nu reușește să crească retenția angajaților

Dacă în celelalte domenii există o lipsă acută de personal, domeniul de retail se confruntă cu o situație specială: există oameni pe piață, însă companiile au probleme cu retenția angajaților, care se schimbă în permanență. Dinamismul forței de muncă din zona de retail înseamnă și costuri foarte mari pentru companii.

În primul rând, acestea trebuie să investească în procesul de recrutare, care se poate dovedi a fi unul destul de anevoios, cu toate că cerințele pentru majoritatea posturilor nu sunt foarte mari. Pe de altă parte, angajații noi trebuie să participe la traininguri și să treacă printr-o perioadă de instructaj până când vor putea să se achite singuri de sarcinile de lucru. Și, nu în ultimul rând, apar și eforturile financiare pe care companiile din retail sunt nevoite să le facă pentru a atrage candidați: reclame, panouri publicitare sau flyere prin care încearcă să îi convingă pe oameni să își depună CV-urile.

Centrele de servicii se află și ele în impas

Anunțurile de angajare pentru centrele de servicii sunt nelipsite de pe site-urile de recrutare, iar numărul de posturi vacante este de ordinul miilor. Se caută angajați pentru back office, client support, achiziții sau vânzări, însă numărul doritorilor este din ce în ce mai mic. De aceea, de cele mai multe ori, cei care ocupă aceste posturi sunt studenți care lucrează în regim part-time. Însă unul dintre principalele motive pentru care acest domeniu nu reușește să atragă angajați competenți este și pentru că salariile oferite sunt mici, iar mulți candidați sunt descurajați de un salariu fix care abia dacă depășește salariul minim pe economie și promisiunea unui bonus din performanțe.

Sursa foto: Shutterstock/Copyright:Microgen

CURS VALUTAR 27 februarie. Vești extraordinare despre LEU!... Locuiești într-un apartament vechi? Află ce probleme poți întâmpina și cum le poți combate...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 20 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Alexandra Ungureanu
Hello Chef sezonul 7, 20 aprilie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul, dat de Alexandra Ungureanu Sambata, 20.04.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x