Antena Căutare

„Baietii destepti“: energie electrica ieftina pentru export, cu un castig de 4,2 mil. €/lunar

Baronul PDL de Gorj, Ionel Mantog, s-a infa­tisat in luna august la fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, cu un con­tract „beton” de export de curent in Balcani. Itele afacerii ajung in curtea unui alt baron local portocaliu, Gheor­ghe Stefan „Pinalty”.

De la 1 septembrie 2010 Romania vinde 500 MW de energie electrica in Serbia la un pret de 150 lei/MWh, cu 15%-20% sub cotatia medie de pe bursa de energie OPCOM si la jumatate fata de cat platesc consumatorii captivi, inclusiv popu­latia. Afacerea a fost pusa la cale de Ionel Mantog, baronul PDL de Gorj, foarte bun amic cu fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu.

Mantog i-a oferit acestuia din urma pe tava un contract pe un an, care prevede vanzarea de catre compania de stat Electrica a 500 MW de energie catre firma Rudnap din Serbia, o filiala a unui off-shore din Cipru, Altaria Research Limited. Mai departe, Rudnap vinde energia in Grecia.

Multe semne de intrebare

Exportul este neobisnuit din mai multe punc­te de vedere. In primul rand, sare in ochi canti­tatea mare de electricitate care se revarsa peste granita.

In al doilea rand, acest contract nu a fost facut prin bursa de energie, asa cum prevede legea, intrucat energia a fost cedata direct unui furnizor, aparent ca oricare altul. In fine, cele mai frapante aspecte sunt originea acestui curent si pretul. Potrivit lui Laurentiu Ciurel, fost director al Complexului Energetic Rovinari, curentul ex­portat este un mix de la cei mai ieftini produ­catori interni, Hidroelectrica si Nuclearelectrica, si complexurile Turceni si CE Rovinari, care au cele mai scazute preturi pe termo.

Ciurel spune ca pretul de cos de 150 lei/MWh este la jumatatea celui pe care consumatorii captivi il platesc, de 300 lei/MWh.

Tot articolul, in Financiarul

Finantarea constructiilor, la cea mai scazuta cota din CEE... UPC Romania a pierdut 93.000 de clienti la noua luni...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x