Antena Căutare

Cum se razbuna Boc pe jurnalisti: Impozitarea drepturilor de autor, fara efect asupra finantelor tarii

Cabinetul Boc nu a reusit sa explice de ce este nevoie sa impo­zi­teze drepturile de proprietate intelectuala. Decizia nu a fost luata pe baza unui text fundamentat si pare mai degraba o raz­bu­nare pe jurnalisti. Actele oficiale elaborate de guvern nu con­tin niciun fel de estimare a sumelor care ar urma sa fie incasate la buget, in urma aplicarii acestor hotarari.

Guvernul nu are idee ce sume vor fi stranse la buget in urma supra­taxarii drepturilor de proprietate intelec­tua­la. Cel putin asa reiese din documen­te­le facute publice, pana in prezent, de catre Cabi­netul Boc.

Prin Ordo­nan­ta de Urgenta 58/2010, Executivul a decis, in 26 iunie, ca orice venituri de natura pro­fe­sio­nala, altele decat cele salariale, sa fie impo­zitate suplimentar. Astfel, pentru veniturile res­pec­tive tre­buie platite si contributiile individuale de asigurari sociale, de asigu­rari de sanatate si de somaj, care reprezinta in total alte 16,5%. Iar plafonul neimpozabil a fost micsorat de la 40% la 20%.

Actul nor­ma­tiv a fost extrem de criticat, intrucat pre­ve­derile sunt con­fuze si lasa loc la in­ter­pretari. Guver­nantii au dat asigurari ca situatia va fi clarificata in momentul aparitiei normelor de apli­care a OUG. Ceea ce nu s-a intamplat. Noul docu­ment ela­borat de Ministerul de Finan­te si dezbatut in sedinta de guvern de ieri este la fel de am­biguu.

„Prezentul proiect de act nor­mativ nu contine prevederi cu impact finan­ciar asupra bugetului general conso­lidat", se precizeaza in nota de funda­men­tare a hotararii de guvern referitoare la drepturile de autor.

Tot articolul, in Financiarul

Leul s-a apreciat usor in raport cu euro... Prima Casa 2, scadere de 42% a cererilor aprobate...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 25 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Mishei
Hello Chef sezonul 7, 25 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Mishei Sambata, 25.05.2024, 15:58
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x