Antena Căutare

Mugur Isarescu: Cresterea impozitelor nu va ajuta la revenirea economiei

Guvernatorul BNR, Mugur Isa­res­cu, considera ca actuala pozitie fiscala este suficienta, iar me­diul economic are nevoie de sta­bilitate si predictibilitate fis­ca­la. In opinia sa, au fost adoptate chiar prea multe masuri de acest gen. Seful bancii centrale afirma ca, dincolo de du­re­rile sociale, reactia economiei la ma­jo­ra­rea TVA a fost, cel putin pana in prezent, relativ pozitiva si pana acum nu s-au inregistrat efecte de runda a doua.

Mediul economic are nevoie de stabilitate si predictibilitate fiscala, a afir­mat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Seful bancii centrale a Romaniei considera ca actuala pozitie fiscala pare suficienta, in acest moment nefiind necesara nicio inasprire a fiscalitatii, dar nicio relaxare a acesteia.

Pozitia fiscala este suficienta, cu mentiunea ca reactia economiei la ma­su­rile deja luate sau la dezvoltari ulterioare nu poate fi precizata. Ca atare, s-ar putea sa ne abatem de la aceasta regula", a punctat Mugur Isarescu.

In opi­nia gu­ver­natorului, exista semne, desi sla­be, de redresare economica.

Nu cred ca o in­ta­rire a fiscalitatii va ajuta revenirea eco­no­miei si, tot asa, nu cred ca o relaxare fiscala este posibila in prezent, deoarece corec­tarea dezechilibrului bugetar nu este inca evidenta, este pe parcurs", a explicat ofi­ci­a­lul BNR.

Efectele de runda a doua nu au aparut

Referitor la acest dezechilibru bugetar, seful bancii centrale a aratat, in cadrul aceleiasi emisiuni, ca majorarea TVA, chiar daca a reprezentat o masura dure­roasa pentru economie si societate, a fost necesara pentru a aduce deficitul intr-o zona finantabila, cu costuri rezo­na­bile.

In schimb, aceasta masura de natura fiscala, destinata majorarii veniturilor bugetare, a generat o inflatie corectiva, tot de natura fiscala.

In acest context, Mugur Isarescu a explicat ca „Banca Nationala, in asemenea circums­tante, nu poate si nici nu trebuie sa atace inflatia, pentru ca ar produce alte efecte, care ar aparea mai tarziu.

Ma­jo­rarea de dobanda de politica mone­tara nu trebuie sa se opuna unei masuri corec­tive", a explicat guver­na­to­rul BNR. Acesta a adaugat ca institutia pe care o conduce este pregatita, in schimb, pentru contra­ca­rarea efectelor de runda a doua. Acestea pot fi nule, semn ca scum­pi­rile se limi­teaza doar la majorarea TVA, caz in care banca centrala nu va adopta nicio masura; dar pot aparea si sub forma unui puseu inflationist, BNR fiind atunci obligata ca, dupa cateva luni cand acestea devin vizibile, sa reactioneze printr-o majorare de dobanda.

Tot articolul, in Financiarul

FMI recidiveaza: una spune in studii, alta impune tarilor care s-au imprumutat... Creditele nu s-au ieftinit de-ajuns...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 25 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Mishei
Hello Chef sezonul 7, 25 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Mishei Sambata, 25.05.2024, 15:58
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x