Antena Căutare

25 de ani de la explozia reactorului nuclear de la Cernobil!

In noaptea de luni spre marti, s-au implinit exact 25 de ani de la explozia reactorului nuclear de la Cernobil. Ceremoniile de comemorare au loc intr-un moment in care noul accident de la Fukushima a sporit ingrijorarea fata de riscul folosirii energiei nucleare.

Sute de oameni s-au adunat, exact la ora catastrofei de acum 25 de ani, intr-un orasel situat la 40 de kilometri de Cernobil. Localitatea a fost construita in graba pentru a adaposti populatia evacuata din zona centralei. Supravietuitorii si-au omagiat colegii disparuti in accident.

O ceremonie mai ampla va avea loc marti chiar la Cernobil, cu participarea presedintelui rus Dmitri Medvedev si a patriarhului Rusiei. Luni, Medvedev i-a decorat pe cativa dintre cei care si-au riscat viata in incercarile disperate de a elimina urmarile accidentului. El a criticat, indirect, autoritatile sovietice din 1986 pentru ca au incercat sa ascunda adevarul despre catastrofa.

In total, peste 600.000 de oameni au participat la lucrarile de "lichidare" a urmarilor accidentului. Sute de mii au murit sau au ramas invalizi din cauza radiatiilor.

Zona centralei a fost evacuata, dar unii localnici au revenit, mai tarziu, la casele lor, deoarece, in ciuda pericolului, nu se simt bine nicaieri in alta parte.

Catastrofa de la Cernobil a fost comemorata, in diferite tari ale lumii, si prin manifestatii ale ecologistilor care au cerut sa se renunte cu totul la energia nucleara.

Sursa: Antena3

Foto: bepast.org

Accident grav la Disneyland Paris: 5 raniti!... Barack Obama si-a prezentat certificatul de nastere...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x