Antena Căutare

Chisinau: Isteria post-electorala a scos lumea in strada

La Chisinau oamenii au iesit in strada sa le ceara politicienilor reeditarea Aliantei pentru Integrare Europeana si sa inceteze negocierile cu comunistii. Mai exact, mesajul este pentru Partidul Democrat care nu se poate decide cu cine sa faca alianta - cu comunistii sau cu liberal-democratii. Pe de alta parte, la solicitarea comunistilor, Curtea Constitutionala a dispus renumararea voturilor la alegerile din 28 noiembrie.

Peste cel mult 15 zile urmeaza sa aiba loc prima sedinta a noului Legislativ al Republicii Moldova. Pana la aceasta ora, insa, nu se stie nici macar ce fel de alianta va guverna tara. Partidul Democrat continua negocierile la doua capete: pe de o parte cu liberal-democratii si liberalii, iar pe de alta parte cu comunistii. Societatea este dominata de nervozitate si chiar isterie.

Suparati, de cateva zile sute de oameni de aduna in centrul Chisinaului si le cer politicienilor sa fie mai responsabili: "Eu nu dorm noptile! Ma doare inima pentru aceasta! (...) Domnul Lupu (liderul PD, Marian Lupu, fost fruntas comunist - n.n.) daca o sa ia calea aceasta a comunistilor - va fi adevarat lup care isi schimba parul, dar nu si naravul". Sunt doar cateva reactii ale manifestantilor.

Presedintele de onoare al PD, Dumitru Diacov, a criticat protestul, spunand ca este "o modalitate necivilizata de a influenta politicienii". La randul lor, comunistii au calificat mitingul drept "o actiune anticonstitutionala de presiune".

Ex-presedintele moldovean, Petru Lucinschi, cheama politicienii sa se consulte cu populatia inainte de a decide formarea unei aliante si sustine ca isteria creata in societate este extrem de periculoasa: "Societatea devine tot mai agitata! Eu asteptam sa apara niste reportaje la televiziune despre intalnirea liderilor politici cu populatia pe teren unde sa discute cu oamenii.

Articolul continuă după reclamă

Ce sa facem? Cum mergem noi mai depate? Dar continuarea discutiilor numai prin birouri - eu va spun sigur ca ma ingrijoreaza, pentru ca acolo, in societate, incep niste procese care absolut nu sunt de dorit pentru societatea noastra", a spus Lucinschi.

Tot articolul, in Jurnalul National

OCDE: Relansarea din zona euro va fi lenta... Grecia, paralizata: Toate zborurile, anulate din cauza unei greve generale!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 1 iunie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Betty Salam
Hello Chef sezonul 7, 1 iunie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Betty Salam Sambata, 01.06.2024, 15:04
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x