Antena Căutare

Primul semn că războiul din Siria s-a sfârșit? DECIZIA ISTORICĂ luată de Vladimir Putin

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a ordonat luni ministrului apărării rus Serghei Șoigu să înceapă de marți retragerea forțelor ruse din Siria, în condițiile în care obiectivele trasate au fost îndeplinite, informează agențiile de presă RIA Novosti, TASS și AFP.

Primul semn că războiul din Siria s-a sfârșit? DECIZIA ISTORICĂ luată de Vladimir Putin
Vladimir Putin

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a ordonat luni ministrului apărării rus Serghei Șoigu să înceapă de marți retragerea forțelor ruse din Siria, în condițiile în care obiectivele trasate au fost îndeplinite, informează agențiile de presă RIA Novosti, TASS și AFP.

UPDATE 22.00: Administraţia Bashar al-Assad va continua să beneficieze de susţinerea Moscovei, a anunţat luni seară Preşedinţia Siriei, imediat după ce Rusia a decis începerea retragerii "celei mai mari părţi" a forţelor militare.

"Siria şi Rusia au convenit, în cursul unei conversaţii telefonice între preşedinţii Bashar al-Assad şi Vladimir Putin, să diminueze numărul forţelor aeriene ruse, în contextul încetării ostilităţilor", a transmis luni seară Preşedinţia siriană.

"Partea rusă va continua să susţină Siria în combaterea terorismului", a adăugat Preşedinţia de la Damasc, care îi consideră "terorişti" atât pe membrii reţelei fundamentaliste Stat Islamic, cât şi pe insurgenţi.

"Începerea retragerii forţelor ruse intervine în contextul succesului înregistrat de armata siriană, susţinută de forţele aeriene ruse, în restabilirea securităţii în multe regiuni din Siria", precizează instituţia.

UPDATE 21.00: Opoziția siriană a salutat luni anunțul Rusiei că va începe să-și retragă forțele din Siria, declarând că o retragere serioasă ar pune presiune asupra autorităților siriene și ar da discuțiilor de pace un impuls pozitiv, informează Reuters.
"Dacă există seriozitate în punerea în aplicare a retragerii, aceasta ar da discuțiilor un impuls pozitiv", a declarat Salim al-Muslat, purtătorul de cuvânt al Înaltului Comitet de Negocieri al rebelilor.

"Dacă acesta este un pas serios, el va constitui un element major de presiune asupra regimului, deoarece suportul Rusiei a prelungit regimul. Problemele se vor schimba semnificativ ca urmare a acestui lucru", a adăugat el.

Declarația lui Putin


'Consider că obiectivul trasat Ministerului Apărării și forțelor armate ale Federației Ruse a fost în linii mari îndeplinit și din acest motiv îi ordon ministrului apărării să înceapă de mâine retragerea celei mai mari părți a trupelor noastre din Republica Arabă Siriană', a declarat Putin în timpul unei întrevederi pe care a avut-o cu miniștrii apărării și de externe ai Rusiei, Serghei Șoigu și Serghei Lavrov.

Totodată, potrivit președintelui rus, bazele militare ruse din Tartus și de pe aerodromul Hmeymim vor trebui să continue să activeze conform regimului stabilit. 'Bazele noastre — cea maritimă din Tartus și cea aviatică de pe aerodromul Hmeymim — vor funcționa conform vechiului regim. Ele trebuie să fie apărate în mod ferm dinspre uscat, dinspre mare și din aer', a spus Putin la întâlnirea cu Lavrov și Șoigu.

Alep, înainte și după războiul civil din Siria

De asemenea, retrăgându-și forțele din Siria, Federația Rusă va continua să livreze arme și tehnică militară guvernului de la Damasc și să-i instruiască pe specialiștii militari sirieni, a anunțat pentru RIA Novosti președintele Comisiei pentru apărare și securitate a Consiliului Federației, Viktor Ozerov.

Serviciul de presă al Kremlinului a mai anunțat luni că o convorbire telefonică între Vladimir Putin și președintele sirian Bashar al-Assad a avut loc la inițiativa părții ruse. Cei doi lideri și-au exprimat opinia că încheierea unui armistițiu în Siria a contribuit la reducerea vărsărilor de sânge și la îmbunătățirea situației umanitare din această țară, precizează sursa citată.

UPDATE. Un microbuz cu turiști români a fost implicat într-un accident grav în Turcia. Doi morți și 14 răniți... Gest nebunesc al unui copil care a fost deposedat de smartphone de către părinți!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x