Antena Căutare

SPECIAL: 15 septembrie, ziua care a schimbat lumea

Daca pana de curand asociam ziua de 15 sepetembrie cu inceperea scolii, acum incepem sa ne amintim de ea din cauza unor evenimente mult mai dureroase si strans legate de viata noastra zilnica, de economie, de taxe sau salarii.

15 septembrie 2008 este ziua cand istoria economiei mondiale s-a rescris. Este ziua in care Lehman Brothers, un colos cu active de 639 de miliarde de dolari active, a intrat in faliment. In aceeasi zi, Merrill Lynch a hotarat sa fie absorbita de Bank of America intr-o fuziune de 50 de miliarde de dolari si un alt pericol, mult mai mare, aparea la orizont: AIG, aflat intr-o mare foame de bani.

Declararea falimentului pentru Lehman, a patra banca de investitii din SUA, avea sa aduca un "salt cuantic" in propagarea crizei financiare la nivel mondial, avea sa declare mai tarziu, in aprilie 2009, Janet Yellen, presedinta Fed San Francisco.

La doi ani de la falimentul celebrei banci de investitii, care supravietuise Marii Depresii dintre 1929-1932, controversele inca roiesc in jurul ultimelor sale zile.

La audierile de la inceputul acestei luni din Congresul american, Richard Fuld, fostul boss al defunctei banci, a spus ca autoritatile de reglementare nu au dat institutiei sale acelasi gen de ajutor pe care l-au acordat celorlalte. Cateva luni inainte, in primavara, autoritatile instrumentasera salvarea Bear Stearns, o banca de investitii mult mai mica decat Lehman, pe care au fortat-o sa se vanda catre JP Morgan.

Articolul continuă după reclamă

Cu active de 400 de miliarde de dolari, aceasta era considerata a fi un pericol prea mare pentru sistemul financiar american. Ulterior, la inceputul lunii septembrie, statul a fost fortat sa salveze si colosii ipotecari Fannie Mae si Freddie Mac, cu cate 100 de miliarde de dolari. Furia impotriva Wall Street si a "pisicilor grase", care atunci cand fac profit il iau ei iar cand fac pierderi le suporta cetateanul, era atat de mare, incat autoritatile au hotarat sa nu salveze Lehman cu banii contribuabililor.

O zi dupa colapsul Lehman, statul nationaliza AIG si ii punea o perfuzie de 85 de miliarde de dolari, care a ajuns in final la 182 miliarde de dolari.

Tot articolul, in Jurnalul National

Grecia, paralizata din nou de greva transportatorilor... Tarile cu viitor sumbru pe piata muncii: Franta, Ungaria si Romania...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 1 iunie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Betty Salam
Hello Chef sezonul 7, 1 iunie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Betty Salam Sambata, 01.06.2024, 15:04
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x