Antena Căutare

SUA înregistrează a doua zi la rând aproape 1.800 de morţi din cauza covid-19; bilanţul contaminărilor creşte cu 26.593 la 1.416.528 de cazuri

Statele Unite au înregistrat a doua zi consecutiv un bilanţ de aproape 1.800 de morţi din cauza covid-19 în 24 de ore, a anunţat Universitatea Johns Hopkins, relatează AFP.

Cea mai îndoliată ţară din lume a înregistrat 1.754 de morţi în 24 de ore, a anunţat universitatea joi, la ora locală 20.30 (vineri 3.30, ora României), iar bilanţul a crescut la 85.813 de decese de la începutul epidemiei noului coronavirus.

Însă, raportat la populaţie, Statele Unite înregistrează mai puţini morţi din cauza covid-19 decât ţări ca Spania, Italia, Regatul Unit sau Franţa.

De asemenea, Statele Unite au înregistrat 26.593 de contaminări, iar bilanţul a crescut la 1.416.528 cazuri de la începutul epidemiei, date probabil subestimate din cauza dificultăţiitestării populaţiei.

VICTORIE JUDICIARĂ A OPOZANŢILOR IZOLĂRII

Pe de altă parte, susţinătorii redeschiderii rapide a economiei, în vederea scoaterii ţării din criză - în frunte cu preşedintele Donald Trump - au obţinut o victorie politică şi judiciară majoră în Wisconsin, unde Curtea Supremă a statului, sesizată de republicani, a invalidat prelungirea izolării decretate de administraţia guvernatorului democrat Tony Evers.

Cea mai înaltă jurisdicţie a acestui stat din Midwest situat în nord-estul Statelor Unite, sesizată de aleşi republicani, a anulat închiderea afacerilor.

Cu patru voturi la trei, Curtea a apreciat că măsura impusă de secretarul Sănătăţii Andrea Palm este ”ilegală, invalidă şi inaplicabilă”.

”Ordinul doamnei Palm de a izola toţi cetăţenii în locuinţele lor, de a interzice orice deplasări şi de a închide magazinele depăşeşte autoritatea” de care dispune secretarul Sănătăţii statului, hotărăţte Curtea.

”ESTE VESTUL SĂLBATIC!”

Guvernatorul Evers a deplâns această hotărâre.

”Parlamentarii republicani au convins patru membri ai Curţii Supreme să arunce Wisconsinul în haos, punând sănătatea publică şi vieţile în mare pericol”, a denunţat pe Twitter guvernatorul.

”Este Vestul Sălbatic!”, a deplâns el la CNN, în contextul în care barurii au fost redeschise în mai multe oraşe imediat după hotărârea Curţii.

Pe reţele de socializare s-au postat imagini din baruri înţesate de clienţi care nu poartă măşti.

Statul Wisconsin a înregistrat până în prezent 421 de morţi din cauza covid-19.

Republicanii, care conduc cele două camere ale Congresului Wisconsinului, s-au bucurat, în schimb, de această hotărâre.

”Ea le permite cetăţenilor să se poată întâlni din nou cu apropiaţii şi să-şi exercite cultul fără frica de a încălca o instrucţiune oficială”, s-au felicitat republicanii într-un comunicat.

Donald Trump a salutat joi o ”victorie” în Wisconsin.

”Guvernatorul său democrat a fost obligat de tribunale să lase statul deschis”, a scris locatarul casei Albe pe Twitter. ”Populaţia vrea să continue să trăiască. Locul e plin de viaţă!”, a adăugat el.

Wisconsinul este unul dintre statele-pivot în care Donald Trump s-a impus cu un scor strâns în alegerile din 2016 şi rămâne un stat observat atent în alegerile prezidenţiale din noiembrie.

De la începutul crizei covid-19, Midwestul s-a impus puţin câte puţin drept epicentrul contestării izolării.

În Michiganul vecin, câteva zeci de manifestanţi au protestat din nou în faţa Capitolului din Lansing, capitala statului şi l-au blocat în mod simbolic cu o banderolă pe care scris ”Libertate!!!”.

Mai mulţi participanţi la protest purtau ţinute de camuflaj şi arme.

Sursa : news.ro

SUA analizează posibile măsuri de reacţie la livrările de carburanţi ale Iranului în Venezuela... Bilanţul covid-19 în Germania creşte cu 101 morţi şi 913 contaminări la 7.824 de decese şi 173.152 de cazuri...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 25 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Mishei
Hello Chef sezonul 7, 25 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Mishei Sambata, 25.05.2024, 15:58
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x