Antena Căutare

Tejghea în casa Führerului! Locuința lui Hitler ar putea fi transformată în supermarket

Soarta casei în care s-a născut Adolf Hitler, în nordul Austriei, face obiectul unor dezbateri în cadrul Guvernului - să fie demolată, transformată în magazin sau într-un loc "cu vocaţie educativă" -, după ce Executivul de la Viena a validat marţi un proiect de lege cu privire la confiscarea imobilului, relatează AFP.

Soarta casei în care s-a născut Adolf Hitler, în nordul Austriei, face obiectul unor dezbateri în cadrul Guvernului - să fie demolată, transformată în magazin sau într-un loc "cu vocaţie educativă" -, după ce Executivul de la Viena a validat marţi un proiect de lege cu privire la confiscarea imobilului, relatează AFP, citata de news.ro.

Ministrul de Interne Wolfgang Sobotka a reiterat cu această ocazie faptul că preferă să fie distrus acest imobil din centrul Braunau am Inn, o comună cu 17.000 de locuitori, situată în apropierea frontierei cu Germania.

Vicecancelarul Reinhold Mitterlehner a subliniat însă că această casă cu faţada galbenă este protejată şi "nu poate fi demolată". El a sugerat să fie transformată într-un "loc cu vocaţie educativă", ca de exemplu un muzeu.

Colegul său de la Ministerul de Interne a pus însă la îndoială legitimitatea clasificării casei, amintind că aceasta a fost efectuată în perioada nazistă, după anexarea Austriei de al Treilea reich al lui Hitler, în 1938.

Proiectul de lege cu privire la confiscarea casei în care s-a născut Hitler, iniţiat în aprilie, viza să pună capăt unei lungi bătălii judiciare cu proprietara ei actuală şi să o împiedice să devină un loc de pelerinaj.

Textul urmează să fie supus aprobării Parlamentului.

O comisie alcătuită din 12 personalităţi a fost înfiinţată în vederea examinării diverselor opţiuni.

Casa, în care Hitler s-a născut pe 20 aprilie 1889, este nelocuită din 2011.

În anii '70, Guvernul austriac a semnat un contract de închiriere cu proprietara, o locuitoare din oraş, şi a transformat imobilul în centru pentru persoane cu handicap, până când proprietarea a refuzat să autorizeze lucrări de renovare considerate indispensabile.

Gerhard Baumgartner, directorul Centrului austriac de documentare asupra Rezistenţei, pledează la rândul său pentru o "depolitizare completă" a acestui loc. El a sugerat să fie transformat într-un "supermarket" sau "cazarmă de pompieri", în faţa cărora oamenilor nu le-ar veni ideea să se fotografieze.

El se teme că ascensiunea unui "tip de turism" vizând clădirea. "Anul trecut, un autocar ungar s-a oprit acolo, iar anul acesta mai multe personalităţi de extremă dreapta", a declarat Baumgartner pentru postul Ö1.

La numărul 15, pe strada Salzburger Vorstadt, se poate citi, pe o dală de piatră, "Pentru pace, libertate şi democraţie. Niciodată fascism din nou: ne-o amintesc milioane de morţi".

Tragedie în Italia! Două trenuri s-au ciocnit: 12 morţi şi zeci de răniţi... Cel mai mare cimitir din lume se află în Irak. Aşezământul uriaş are peste cinci milioane de morminte...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 25 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Mishei
Hello Chef sezonul 7, 25 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Mishei Sambata, 25.05.2024, 15:58
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x