Antena Căutare

Top Secret: Barack Obama a autorizat CIA sa acorde ajutor rebelilor sirieni

Presedintele american Barack Obama a semnat un document secret autorizand acordarea unui ajutor american rebelilor sirieni care incearca sa indeparteze regimul lui Bashar al-Assad, a anuntat presa americana, citata de AFP.

Astfel, conform NBC si CNN, directiva este inclusa intr-o "conclusion", un instrument ce permite serviciilor secrete americane (CIA) sa actioneze clandestin. Casa Alba a refuzat sa comenteze informatiile, dar nu a exclus in mod explicit ideea ca Washingtonul ar oferi fortelor ce lupta impotriva regimului presedintelui sirian Bashar al-Assad mai multa sustinere in domeniul informatiilor decat s-a admis anterior in mod oficial.

Washingtonul a anuntat anterior ca Statele Unite ofera o asistenta medicala si logistica rebelilor sirieni, dar ca refuza sa le furnizeze arme, avertizand ca o "inarmare" suplimentara a conflictului ar fi contraproductiva.

Aceste informatii asupra unei relatii mai stranse intre Statele Unite si rebelii sirieni apare in contextul in care confruntarile violente par sa se apropie de o incheiere in Siria, unde confruntarile armate dintre Guvern si fortele opozitiei devasteaza Damascul si Alepul. Ele coincid totodata cu o crestere a presiunii politice asupra Casei Albe pentru ca sa ofere mai multa sustinere opozitiei siriene, in pofida reticentei Statelor Unite de a se angaja mai direct intr-un nou razboi in Orientul Mijlociu.

Obama a purtat luni o discutie la telefon cu premierul turc Recep Tayyip Erdogan, iar cei doi lideri si-au exprimat acordul in vederea "accelerarii tranzitiei politice din Siria", a declarat Casa Alba. Acest lucru ar "implica plecarea lui Bashar al-Assad si ar raspunde cerintelor legitime ale poporului sirian", se arata intr-un comunicat.

Rebelii sirieni ataca un aeroport militar de langa Alep

Rebelii sirieni au bombardat joi dimineata aeroportul militar de la Menagh, la aproximativ 30 de kilometri nord-vest de Alep, de pe care decoleaza elicopterele si avionele care efectueaza raiduri asupra orasului, informeaza AFP.

Un jurnalist AFP a auzit zgomotul bombardamentelor si a vazut tiruri provenind din aceasta directie. Rebelii i-au spus ca este vorba despre un "atac pentru preluarea controlului asupra acestui aeroport, de unde pleaca elicopterele si avioanele care trag asupra orasului Alep". Purtatorul de cuvant al ONU Martin Nesirky a declarat ca, potrivit misiunii ONU in Siria, rebelii detin arme grele, inclusiv tancuri, la Alep, al doilea cel mai important oras din tara, unde de mai multe zile au loc confruntari armate fara precedent intre fortele guvernamentale si insurgenti.

Italia: Preot, batut de o infirmiera romanca... Israelul ar putea ataca Iranul in urmatoarele trei luni...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x