Antena Căutare

”251 de ore am fost mort! Când am înviat, Elena Ceaușescu plângea lângă mine și îmi dădea portocale!”

Neverosimil au ba, Sorin Crainic a supraviețuit 11 zile, sub dărâmături, după cutremurul din 4 martie 1977. Mama lui i-a implorat pe soții Ceaușescu să continue săpăturile, să-l găsească. L-au aflat viu, la ”Continental”. L-au dus la spital, acolo a fost vizitat de către iubiții conducători. A primit cadou chiar și un televizor ”Sport”

Neverosimil au ba, Sorin Crainic a supraviețuit 11 zile, sub dărâmături, după cutremurul din 4 martie 1977. Mama lui i-a implorat pe soții Ceaușescu să continue săpăturile, să-l găsească. L-au aflat viu, la ”Continental”, unde murise Toma Caragiu. L-au dus la spital, acolo a fost vizitat de către iubiții conducători. Pe 4 martie 1977, România era zguduită de un puternic cutremur, cu 7,2 grade pe scara Richter. Bucureștiul devenea o ruină, îngropând 1.424 de persoane. E momentul în care pleacă la drum legenda ce respiră, și azi, în picioare.

18 ani

avea Sorin Crainic atunci. Legase de gard ”profesionala”, se băgase, cu simbrie, la ”Electromagnetica”. Spre seară odihnea la o masă, la bar, la ”Continental”, dimpreună cu un amic, Florin. Se certau cu niște pahare, când, la un moment dat, s-a auzit un huruit puternic. ”Ne-am speriat, dar de unde naiba să ne dăm seama că e cutremur?”, își amintește el. Lumina s-a stins, haosul a pus stăpânire peste local. Nu era luimină, mult praf. Clădirea de deasupra barului se prăbușise. ”Clădire” e un cuvânt mic. BLOCUL căzuse, cu totul.

1,5 metri

avea planșeul sub care Sorin Crainic fusese prins. Coșciugul din care avea să iasă viu. ”Am intrat în panică, recunosc!”, declara pentru ”Jurnalul Național”. Auzea utillajele lucrând să scoată supraviețuitorii, dar la el nu ajungea nimeni. Pe moment, i-a trecut prin cap că nu vor să-l salveze...Frigul nopții îl termina mai tare decât sperietura morții. Avea pe el un pluover, pe deasupra, o scurtă de piele. Foamea a păcălit-o. Setea, nu. ”Visam să beau apă, multă apă. Visam sticle de lapte. Pierdusem noțiunea timpului”.

Doi

ospătari de la ”Continental” au recunoscut-o pe a sa mamă, Ana Viorica Ivan, a doua zi, la morgă. ”Sorin era acolo, n-a mai ieșit”, i-a auzit. Nu știa dacă să se bucure sau să plângă. Puiul ei nu era la morgă, dar nici viu nu se întorsese acasă. S-a dus la bloc, la ruine. Se lucra. S-a lucrat o săptămână. După aceea, s-a dat ordin să plece utilajele, să se facă ordine, să se niveleze. ”Nimeni nu mai putea fi găsit viu”, se spunea peste tot. Elena Ceaușescu venea des prin zonă. Ana Viorica Ivan a rupt cordonul de milițieni, i-a ieșit în cale și a urlat. ”Sunteți mama a trei copii, eu am unul și e îngropat aici. Ajutați-mă să-l găsesc!” Ceaușeasca s-a ținut rece, distantă, n-a zis nimic, dar, peste câteva ore, la oridnul lui Coman, Minstrul Apărării Naționale, uitilajele au intrat, din nou, la săpat.

Cuplul Ceaușescu inspectează Bucureștiul, după tragedie

15 martie

era, de dimineață, la 8, când l-au găsit. Un soldat - primul om pe care-l vedea după 11 zile - îi respira în față. ”Ce faci, Lupule, aici?”, l-a întrebat, Credea că e Lupu, un coleg de-al lui. Era Sorin Crainic, supraviețuitorul cutremurului din 1977, din 4 martie. L-au dus la Spitalul Militar. Nu mâncase nimic. L-au trecut, instant, pe perfuzii. Apoi, s-a pus pe treabă. Jumătate de kilogram de mușchi, două franzele, două kile de lapte... Explicația oficială? ”Metabolismul meu era diferit. Față de ceilalți oameni, prin transpirație eliminam doar jumătate din cantitatea de lichid”, spunea Sorin.

FILMUL MORȚII MARELUI TOMA CARAGIU!

Trei Ceaușescu lângă un pat de spital

Într-o dimineață, l-au trezit cu forța. L-au primenit. ”Vine, hai, că vine!”, i-au spus. ”Cine?” ”Șeful!”. I-au dat alte pijamale, i-au adus așternuturi noi la pat. A apărut Elena Ceaușsecu. I-a adus portocale și l-a mângâiat pe obraz. Mama lui Sorin jură că a zărit lacrimi în ochii Elenei Ceaușescu, cea mai rece femeie din lume. PR sau nu, acolo avuse loc un miracol. De fapt, mai multe: Crainic trăia, apăruseră portocalele, Ceaușeștii veniseră la spital, loc pe care-l detestau, pentru că aici interacționau cu oameni plin de microbi, iar savantul de renume mondial arătase că e om. Nicolae Ceaușescu l-a îmbărbătat, l-a întrebat cum se simte, iar Nicu Ceaușescu, i-a dăruit, din partea Tineretului Comunist, un televizor ”Sport”. L-au împachetat și l-au trimis la tratament, la ”Pârâul Rece”, într-o tabără de recuperare. Partidul era în tot. Și în toate.

Peste câteva zile se adună 39 de ani de atunci. Nimeni - cu excepția câtorva oameni - nu poate confirma dacă Sorin a stat sau nu acolo 251 de ore. Unii zic că a fost ”plantat”, pentru a se arăta superioritatea omului de tip nou, comunist, alții vorbesc despre minuni. Crainiciuc nu spune nimic. N-a vrut să fie vedetă. De la etajul al IX-lea al unui bloc din Cartierul Drumul Taberei rememorează doar zilele petrecute sub dărâmăturile unui bloc care, în nemernicia sa, luase viața marelui Toma Caragiu...

O femeie de 250 de kilograme a născut cel mai mare bebeluș din istorie! Uite cum arată „micuțul”!... Cel mai ciudat trend al momentului în manichiură: unghiile îmblănite...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x