Antena Căutare

„Alo, Alo, aici Radio Bucureşti !”, așa începea prima transmisie radio din România. Sunt 90 de ani de atunci

1 noiembrie 1928, la ora 17: se difuzeaza oficial prima emisiune a postului Radio Romania. „Alo, Alo, aici Radio Bucureşti !”, asa a inceput prima transmisie la nivel national. 

1 noiembrie 1928, la ora 17: se difuzează oficial prima emisiune a postului Radio România. „Alo, Alo, aici Radio Bucureşti !”, așa a început prima transmisie la nivel național.

De Ziua Culturii Naționale, se cuvine să ne amintim cât a contribuit apariția radioului la dezvoltarea României și la menținerea relației cu celelalte națiuni.

Radiofonia românească a debutat în 1908 prin instalarea unui post de radiotelegrafie la Constanța, aparținând Serviciului Maritim Român.

În anul următor marina militară a instalat trei posturi la Călărași, Giurgiu și Cernavodă. În 1912, din pricina întreruperii totale a legăturilor telefonice și telegrafice prin fir, România a fost în pericol de a nu comunica cu aliații săi.

Cu concursul inginerului Vintilă Brătianu, inginerul Emil Giurgea a reușit să instaleze în Parcul Carol I un post de emisie-recepție de 12 kW. De energia electrică necesară s-a ocupat inginerul Dimitrie Leonida. Până în 1928, în România fuseseră instalate numeroase posturi de radiocomunicații.

„Alo, Alo, aici Radio Bucureşti !”, așa începea prima transmisie radio din România. Sunt 90 de ani de atunci

În 1921, dintr-o initiațivă guvernamentală, s-a înființat o rețea de posturi radiotelegrafice care acoperea teritoriul țării. Între 1925 - 1928, un grup de radioamatori al cărui inițiator a fost Dragomir Hurmuzescu (1865 - 1954) au militat pentru înființarea postului național de radiodifuziune.

La 19 noiembrie 1925, ora 15, în cadrul expoziției Luna Bucureștilor, a fost efectuată prima emisiune în limba română cu un post de tip Levy de 50 de wați, efectuată de inginerul C. Cottescu, cu un program de divertisment.

În discursul inaugural prof. Dragomir Hurmuzescu afirma: "În curând, radiofonia va deveni criteriu de judecată a gradului de dezvoltare a unui popor". A urmat un recital de versuri compuse de Horia Furtună, în care Radioul românesc era definit ca fiind ''un suflet nou'', s-au difuzat muzică de dans, informaţii din presă, buletine meteo şi stiri sportive.

La început, la Radio București lucrau 17 persoane. Printre ele: inginerul Emil Petrașcu - Director Tehnic, Domnica Păun Ghițescu - Șefa Secretariatului General, Margareta Marinescu - prima crainică, Radu Vasilescu - crainic sportiv.

Sursa: wikipedia

1959 și 2014! Fotografii cu locuri realizate la peste cinci decenii distanță cu unul dintre cele mai frumoase orașe din ... Profeția pentru 2018 care pune omenirea pe jar. „Harta SECRETĂ, care arată că din pământ va ieși ceva nemaivăzut”...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x