Antena Căutare

Bizareriile istoriei: Fix acum 27 de ani dărâmau Zidul, ca să fie liberi! Acum, oamenii aleg un președinte american ce va ridica ziduri!

Azi e 9 noiembrie și parcă toată planeta a fost acaparată de alegerile prezidențiale din Statele Unite ale Americii.

Azi e 9 noiembrie și parcă toată planeta a fost acaparată de alegerile prezidențiale din Statele Unite ale Americii.

Soarta parcă a jucat omenirii o festă. Sau mai bine zis, a arătat că uneori, parcă nimic nu e întâmplător.

Era 9 noimebrie 1989, fix acum 27 de ani. Cădea Zidul Berlinului și omenirea privea cu speranță și având în suflet ideea de libertate și de drepturi egale.

De ce?

Treaba a fost așa: comunistul conducător al Germaniei Răsăritene, Walter Ulbricht, bate palma cu liderul sovietic Nikita Hrușciov ca „să facă zid” între Berlinul Occidental și Republica Democrată Germană.

Și au avut băieții zid, vreo 28 de ani!

Motivul?

Să nu se mai scurgă forța de muncă și să se diminueaze pierderile economice cauzate de migrația zilnică a unui număr mare de muncitori între Est și Vest. Adicătelea, să steie acolo, la ei acasă!

Zidul Berlinul a fost poate unul dintre cele mai puternice simboluri ale tiraniei comuniste. Mai ales că cei care se avântau să sară zidul erau imediat împușcați. După 28 de ani de teroare, Zidul Berlinului a fost dărâmat. La 9 noiembrie 1989 semnează băieții un decret oficial și gata, oamenii aveau voie să circule cum voiau, fie că era „Berlinul meu” sau „Berlinul tău”.

Zi de sărbătoare a fost când a căzut șandramaua. Unii au luat și bucăți de cărămizi acasă, fiindcă au simțit că e business bun să vinzi după aia aca amintire. Alții au privit cu lacrimi în ochi minunea și au sperat că vine o viață mai bună, mai liberă, în care toți oamenii sunt egali și au drepturi egale.

Tot azi, pe 9 noiembrie, dar la distanță de 27 de ani, americanii și-au ales președintele în persoana omului de afaceri Donald Trump. Presa spune că e un misogin și un rasist, care vrea să expulzeze toți imigranții afară din țară și să se dea la prietenii cu rușii.

Ce au zis băieții din Germania când au auzit vestea? I-a cam luat prin surprindere! Ba chiar ministrul german al apărării a considerat că evoluțiile din alegerile din SUA drept ''un șoc uriaș''.

9 noiembrie ăsta e tare ciudat, fiindcă ba o dă cu libertatea tuturor și cu dărâmat ziduri, ba alege președinți și țările încep să își ridice ziduri.

Acuma, cine mai știe?

Foto de excepţie. Imagini alb-negru readuse la viaţă cu ajutorul... culorilor. Cum arăta un cioban român în urmă cu un s... Președinții de la Casa Albă: când „oameni bogați", când „oameni săraci”. De la cei care s-au lăfăit în lux, la cei ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x