Antena Căutare

VIDEO / Cum arătau femeile acum 7.500 de ani. „Știm că avea părul închis la culoare, la fel și ochii”

Figura unei femei care a trăit în urmă cu 7.500 de ani , în Gibraltar, a fost reconstituită de către mai mulți oameni de știință. Se consideră că aceasta avea în jur de 30-40 de ani și a fost numită „Calpeia”. 

Figura unei femei care a trăit în urmă cu 7.500 de ani , în Gibraltar, a fost reconstituită de către mai mulți oameni de știință. Se consideră că aceasta avea în jur de 30-40 de ani și a fost numită „Calpeia”.

Craniul femeii a fost descoperit în anul 1996, de către arheologii Muzeului Național din Gibraltar. Cu ajutorul tehnologiei a fost posibil ca o parte din ADN-ul ei să fie extras și analizat, pentru a reda din înfățișarea pe care a avut-o femeia.

„Acum știm că e o femeie, că e din perioada Neolitică, din jurul anului 5.400 Î.Hr.. Am reușit să extragem ADN din craniu și acum știm mai multe lucruri. Știm că era o femeie, știm că avea părul închis la culoare, la fel și ochii. Am remarcat un lucru interesant și în ceea ce privește strămoșii ei. 10% din genele ei provin de la vânători și culegători locali din Mezolitic, dar 90% provin din Anatolia (Turcia de azi)”, a explicat Manuel Jaen.

Proiectul a durat șase luni și a fost condus de către Manuel Jaen, de la Muzeul Național din Gibraltar.

„Această femeie tânără – cred că avea 30-40 de ani – a trăit în Gibraltar acum 7.500 de ani. Înțeleg că nu exista agricultură în acea vreme în Gibraltar. Probabil acei oameni își duceau traiul pescuind. Dar a locuit în Gibraltar, că s-a născut aici sau a venit din altă parte, asta nu vom ști niciodată”, a declarat John Cortes, ministrul Patrimoniului din Gibraltar.

Cauza morții este necunoscută, iar craniul a fost găsit deformat și incomplet. Tehnologia a permis scanarea craniului, refacerea și completarea cu trăsăturile feței. Apoi a fost atașat păr natural.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

O bunică din România a inspirat o colecție prezentată la Săptămâna Modei de la Milano! Ținute spectaculoase! Video... Este oficial! OZN-urile filmate de piloţii militari americani sunt reale: „Dumnezeule, Este o întreagă flotă!” - Video...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă Sambata, 18.05.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x