Antena Căutare

Ilie Moromete de la BAC, Victor Rebengiuc de pe scenă ! După ce a dat proba și a primit rolul s-a speriat și a fugit: "Mi s-a părut greu, am vrut să renunț, era peste abilitățile mele"

Filmul ''Moromeții'', în regia și scenariul lui Stere Gulea, a fost realizat după primul volum al romanului omonim, scris de Marin Preda în anul 1955. Filmul este alb-negru și a avut premiera la 28 septembrie 1987, la Cinematograful Scala.

Roman interbelic? Nicidecum! Roman arhicunoscut! Cu siguranță! Scris de Marin Preda în anul 1955, "Moromeții" avea să devină o lucrare de referință a literaturii române. Intens discutată și disputată la "examenul maturității" de către elevi, cu un Ilie pentru care "la început, timpul a avut răbdare, şef al unei vaste familii de ţărani. Băieţii lui au fugit la oraş, fetele s-au măritat la câmpie. El a făcut greşeli şi, la sfârşit, timpul nu l-a mai răbdat", Moromeții e deja "brand".

În 87 avea să se pună și pe ecran romanul lui Marin Preda. Filmul ''Moromeții'', în regia și scenariul lui Stere Gulea, a fost realizat după primul volum al romanului omonim. Filmul este alb-negru și a avut premiera la 28 septembrie 1987, la Cinematograful Scala.

Filmul ''urmărește destrămarea unei familii țărănești tradiționale'', în ciuda încercărilor autoritare, chiar disperate ale lui Ilie Moromete, capul familiei, de a nu-și vinde pământul și de a-i ține împreună pe toți membrii familiei, notează Agerpres. Comunitatea țărănească tradițională se destramă într-un ritm alert, iar satul lui Moromete devine locul în care se produce această dramă țărănească.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Rolul lui Moromete i-a fost oferit, inițial, lui Gheorghe Dinică. A refuzat: ''Îl iubeam prea mult pe Ilie și mi-a fost frică să nu-l stric''

Rolul lui Ilie Moromete i-a fost oferit, inițial, lui Gheorghe Dinică, care în prima fază a acceptat, apoi însă a refuzat propunerea. Într-un interviu acordat ulterior, Gheorghe Dinică avea să mărturisească că regretă decizia de atunci, dar a făcut-o pentru că ''Îl iubeam prea mult pe Ilie și mi-a fost frică să nu-l stric'', notează site-ulromlit.ro, citat de Agerpres.

Regizorul Stere Gulea i-a propus atunci rolul principal lui Victor Rebengiuc, care fusese distribuit, inițial, într-un alt rol din film. Acesta a acceptat, cu toate că, așa cum avea să declare într-un interviu, nu s-ar fi gândit niciodată să-l interpreteze pe Ilie Moromete, căci ''Mi se părea departe de mine, de posibilitățile mele actoricești. Era un personaj dintr-un mediu care mie nu-mi era deloc cunoscut, nu-mi era familiar."

Rebengiuc, "față în față" cu Ilie Moromete: După ce a dat proba, s-a speriat

După ce a dat proba filmată, însă, actorul s-a speriat și s-a întors acasă. ''Mi s-a părut că e greu, că n-o să pot să am autenticitate în personaj... Era o lume pe care n-o cunoșteam foarte bine, mi se părea greu, foarte greu de ajuns acolo... la personaj, o distanță mare și dificilă. (...) Filmările s-au întrerupt vreo săptămână până când, în fine, cu ajutorul mai multor prieteni am fost convins să reiau ostilitățile... Și nu-mi pare rău deloc", mărturisea marele actor.

Deși a fost finalizat în anul 1985, filmul a fost cenzurat vreme de doi ani, astfel că premiera a avut loc abia doi ani mai târziu, la 28 septembrie 1987. S-a bucurat de o mare popularitate atât în țară, cât și peste hotare, fiind distins cu numeroase premii naționale.

Surse: Agerpres, Historia, Cinemarx

VIRAL! Cenaclul Flacăra, varianta 2016! Imnul adolescenților, pe versuri de Adrian Păunescu, interpretat magistral în si... Clarvăzătoarea care a văzut Europa însângerată are previziuni sumbre despre România! "Totul se va petrece sub ochii...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x