Antena Căutare

"În faţa unui bloc, patru ochi luceşte... Ce să este oare?" Cum s-a deschis o grădină zoologică în faţa unui bloc din România

În Bucureşti, există o singură grădină zoologică, cea din Băneasa, deschisă la 1 mai 1959 publicului larg. Cel puţin, oficial!

"În faţa unui bloc, patru ochi luceşte... Ce să este oare?" Cum s-a deschis o grădină zoologică în faţa unui bloc din România
Bloc din Berceni

În Bucureşti, există o singură grădină zoologică, cea din Băneasa, deschisă publicului larg la 1 mai 1959. Cel puţin, oficial! Neoficial, spaţiul verde din faţa unui bloc din Cartierul Berceni, populat cu suricate, pinguini, iezi şi cocoşei ar putea schimba cu brio clasamentul. O minigrădină zoologică de cartier care atrage ca un magnet privirile trecătorilor şi nu numai. Duminică, chiar şi un câine maidanez, scăpat din mâinile hingherilor, s-a oprit în faţa "minuni" şi a încetat să latre. Peisajul chiar te lasă fără glas, fie că eşti om sau necuvântătoare.

Astfel, un banal spaţiu verde din faţa unui bloc situat în apropierea staţiei de metrou Apărătorii Patriei - altădată folosit pentru straturi de legume – a început să se umple de "orătănii" care mai de care mai exotice. Antropologul Bogdan Iancu, citat de Revista Vice, le numește „forme de poetizare și domesticire a spațiului‟. „Cred că genul ăsta de povești a fost alimentat și de inițiative marketizate a la Piedone, în sectorul 4. Este un întreg fenomen al infantilizării design-ului și mobilierului urban‟, mai zice Iancu.

Domnul Simion, strungar, dar şi artist, s-a încurcat în dimensiuni

Chiar dacă acum există un pinguin, mai multe păsări, un ponei, ba chiar şi un pinguin, prima care a apărut în parc a fost suricata. Gheorghe Simion, cel care a modelat-o, s-a încurcat niţel în calcule şi dimensiuni, astfel încât mangusta ajunge la nivelul geamului de la parter.

"Animalul stă țeapăn lângă tufișul de trandafiri, între cocoș și pinguin, cu labele din spate ușor depărtate, cu labele din față ridicate în dreptul pieptului, cu botul sus, adulmecând, în gazele de eșapament, potențiale pericole ce ar veni dinspre Apărătorii Patriei. Sau chiar mai de departe. Principalele amenințări pentru viața unei suricate sunt vulturii, șacalii, uneori și cobrele", scriu cei de la Vice. Suricata, ca şi celelalte animale, nu sunt reale, ci realizate din polistiren sau fibră de sticlă.

Sculptorul Simion, locatar al blocului cu pricina, s-a gândit în 2011 să scape grădina de buruieni. Astfel, a apărut barza, vestitor al primăverii, dar şi al unui bebeluş. De altfel, fiica Domnului Simion rămăsese la acea dată însărcinată. Apoi, tatăl ei, fost strungar la Autobuzul S.A., s-a pensionat şi a fost lovit de o boală necruţătoare. În contextul dat, amenajarea spaţiului verde a fost ca o terapie, mai ales că bărbatul avea înclinaţie către sculptură şi pictură de mic copil. Din păcate, barza a fost sfâşiată la propriu de păsări, iar suricata a fost primul animal care a populat grădina. Barza a fost o apariţie efemeră, una care a dispărut după câteva zile. De data asta, sculptorul a folosit un material mult mai rezistent.

După barză, vecinii au fost cei care l-au impulsionat pe "artist" să mai creeze şi alte figurine. Domnul Simion s-a conformat și a făcut ponei și cocoș și pinguin și căprioară, dar a folosit un polistiren de calitate, nedegradabil, care să țină.

Aparențele pot fi înșelătoare! În oglindă soldat, în viață rebel declarat! Galerie foto inedită cu militari, dincolo de ... Surprize în dragoste pentru săptămâna 4-10 aprilie. Ce-ți rezervă astrele în relația cu partenerul...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x