Antena Căutare

In jurul lumii: 10 lucruri interesante despre vise

Visele reprezinta o succesiune de imagini, idei, emotii si senzatii care apar involuntar in mintea umana, in timpul unor anumite etape ale somnului. Continutul si scopul viselor nu sunt pe deplin intelese, desi au fost obiectul studiilor stiintifice de multe ori, de-a lungul istoriei.

Stiai ca...

1. Esti paralizat in timp ce visezi?

Chiar daca nu crezi, corpul iti este paralizat in timpul viselor - cel mai probabil pentru a te impiedica sa actionezi conform imaginilor care iti apar in minte.

2. Stimulii externi ne invadeaza visele?

De cate ori nu ti s-a intamplat ca un sunet pe care l-ai auzit in realitate sa iti apara si in vis? Un sentiment similar ar fi acela cand ti se face sete in timp ce dormi, iar senzatia iti este transmisa si pe "calea virtuala".

3. Persoanele care au renuntat la tigari au vise mai vii?

Persoanele care au fumat tigari o lunga perioada de timp, iar apoi s-au lasat, au declarat ca au avut vise mult mai vii decat cele nefumatoare.

4. De fapt, visele nu vor sa iti transmita ceea ce crezi tu ca iti transmit?

De putine ori se intampla ca visul pe care il ai despre un lucru anume sa transmita ceva despre acesta. Aceasta lume virtuala foloseste un limbaj simbolic, pe care mintea aflata in stare de inconstienta incearca sa il compare cu un lucru cunoscut, similar.

5. Nu toata lumea viseaza colorat?

12% dintre oameni viseaza alb-negru, iar restul de 88% au vise colorate. De asemenea, persoanele obisnuiesc sa aiba teme comune in vise, cum ar fi scoala, experiente sexuale, fugariri, caderi, intarzieri, persoane moarte care in vis sunt vii etc.

6. Visam numai despre lucruri pe care le cunoastem?

In visele noastre apar multi straini care joaca diferite roluri. Dar stiai ca, de fapt, mintea ta nu inventeaza acele chipuri, pentru ca ele apartin unor persoane reale pe care le-ai intalnit pe parcursul vietii, dar pe care le-ai uitat?

7. Visele previn psihozele?

Intr-un studiu recent despre somn, studentii care au fost treziti la inceputul visului (desi au avut parte de cele 8 ore de somn) au experimentat dificultati in a se concentra, au fost iritati, au avut halucinatii si au aratat semne de psihoza dupa numai trei zile.

8. Toata lumea viseaza?

Fiecare fiinta umana viseaza (cu exceptia celor cu grave dizabilitati psihologice), insa barbatii au vise diferite fata de femei si, de asemenea, reactii fizice distincte. Persoanele de sex masculin tind sa viseze mai mult barbati, pe cand femeile viseaza in egala masura atat barbati, cat si femei.

9. Uiti 90% din ce visezi?

La mai putin de cinci minute dupa ce te trezesti, jumatate din vis este ca si uitat. Dupa 10 minute nu iti vei mai aminti 90% din el.

10. Oamenii orbi viseaza?

Oamenii care orbesc dupa nastere pot vedea imagini in visele lor. Cei care se nasc deja orbi nu pot vedea nicio imagine, insa visele lor sunt la fel de vii, pentru ca le implica celelalte simturi: mirosul, simtul tactil, auzul si emotiile deopotriva.

Foto: freestockphotos.biz

India: Trei surori sufera de Sindromul Varcolacului... Cum o fi? 45 de MILIOANE de lire, NErevendicate!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 1 iunie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Betty Salam
Hello Chef sezonul 7, 1 iunie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Betty Salam Sambata, 01.06.2024, 15:04
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x