Se spune că totul se învârte în jurul banilor. În cazul românilor, leul face legea. Dar de unde vine numele acesta? Şi când a apărut pentru prima oară? Iată fascinanta poveste a leului...
În secolul al XVII-lea, în statele românești se foloseau ca monedă talerii olandezi (löwenthaler – taleri leu) care aveau gravat pe ei un leu. Chiar și după ieșirea din uz a talerilor, numele de leu a fost păstrat ca termen generic pentru bani, acesta devenind unitatea monetară a Principatelor Unite în 1867.
Löwenthaler – taleri leu
Cea mai veche monedă atestată pe teritoriul românesc este drahma de argint în greutate de opt grame, emisă de orașul grecesc Histria, în anul 480 î. Ch. Ea a fost urmată și de alte variante de monede ale polisurilor grecești din Dobrogea. Geto-dacii foloseau monede macedonene, apoi au început să emită monede proprii din argint, asemănătoare cu cele ale celților, pentru ca apoi să emită celebrii kosoni de aur.
Kosoni de aur
În formațiunile statale românești, primul voievod care a emis monede a fost Vladislav I din Țara Românească, el bătând ducați munteni din argint, urmat de Petru Mușat în Moldova, acesta emițând groși de argint.
Ducaţi munteni
Pe teritoriul românesc pătrund foarte multe monede, de-a lungul secolelor circulând: taleri turcești, galbeni ungurești și austrieci, zloți, carboave rusești, țechini venețieni, în total peste 100 de tipuri de monede. O emisie de monedă a costat până și capul unui domnitor. Este vorba de Constantin Brâncoveanu, cel care a emis o monedă-medalie cu efigia sa pe ea, încălcând astfel religia musulmană și dând motiv turcilor otomani să îi ceară capul.
Spectaculos! Cea mai mare monedă din aur cântărește peste 1 kilogram și are diametrul de 80 de centimetri
CÂND A APĂRUT PRIMUL LEU?
Pe 22 aprilie 1867 este stabilită moneda națională “leu”, aceasta fiind din argint cu greutatea de cinci grame sau 0,3226 grame de aur și având 100 de diviziuni, numite bani. Primele monede emise au fost cele divizionare din bronz, de 1 ban, 2 bani, 5 bani și 10 bani, bătute în Anglia în 1867.
Monedă de 10 bani - 1867
La 1 aprilie 1880 este înființată Banca Națională a României, fiind singura abilitată să emită monedă de metal și hârtie.
AL DOILEA LEU
În 1948, se face denominarea, la un raport de 1 leu nou la 20.000 lei vechi. Reevaluarea este realizată de regimul comunist fără vreo avertizare prealabilă și fără posibilitatea de a schimba mai mult decât o sumă fixă din moneda veche. Acest lucru a fost făcut pentru a nu permite persoanelor din clasa mijlocie și cea de sus să păstreze o mare parte din venituri după naționalizare pentru a le folosi la rezistența împotriva colectivizării și a instalării definitive a comunismului în România. La vremea introducerii, paritatea leu-dolar era de 150 de lei pentru 1 dolar.
Vremuri vechi, bani noi! Banca Națională a României introduce o nouă monedă
Bancnotă de 1000 de lei - 1948
Bancnotă de 20 de lei - 1950
AL TREILEA LEU
În 1952 se face reforma monetară, la un raport de 1 leu nou = 20 lei vechi. Spre deosebire de denominarea precedentă, diferite rate de schimb au fost utilizate pentru diferite modalități de schimb (bani lichizi, depozite bancare, datorii etc). Aceste parități variau între 20 și 400 de lei vechi pentru 1 leu nou. Niciun avertisment premergător nu a fost dat nici de data aceasta.
Bancnotă de 500 de lei - 1991
Bancnotă de 50.000 de lei - 1996
În 1999 a fost emisă și o bancnotă de 2.000 lei, aceasta având un caracter mai degrabă aniversar, fiind lansată cu ocazia eclipsei totale de soare din 11 august 1999, vizibilă de pe o suprafață destul de mare din teritoriul României. Bancnota a fost realizată pe suport de plastic (polimer), metodă folosită la toate emisiunile din perioada următoare.
Bancnotă de 2.000 de lei - 1999
AL PATRULEA LEU
Pe 1 iulie 2005, România a realizat o nouă reformă monetară, schimbând leul anterior (ROL) cu un leu nou (RON). 1 RON este egal cu 10.000 ROL. Este de așteptat ca România să treacă la moneda unică europeană cel mai devreme în 2019.
Bancnotă de 50 lei - 2005
Aşa, ca o paranteză...
Începând cu 15 iunie 2015, Banca Centrală din Zimbabwe oferă cinci dolari americani pentru fiecare 175.000 de trilioane de dolari locali. Sau 1 dolar american pentru 35.000.000.000.000.000 de dolari locali. Da, da! În ultimii ani, moneda naţională şi-a pierdut complet valoarea, astfel că preşedintele Robert Mugabe a decis renunţarea la aceasta.
LAGUNA COLORATĂ DIN BOLIVIA: lacul care azi e roșu, mâine, verde. Aici e maternitatea păsărilor FLAMINGO... Test simplu, dar înșelător: 92% nu se prind din prima: Care este soluția?...