Antena Căutare

"Procesul maimuţei'' - Un profesor, arestat pentru că a predat teoriile lui Darwin

Astăzi, 25 mai, se împlinesc 91 de ani de la "Procesul maimuței", un moment care a zguduit America, la acea vreme. Un profesor a fost adus în faţa justiţiei pentru că a îndrăznit să predea în şcoală teoria evoluţionistă a lui Charles Darwin.

Astăzi, 25 mai, se împlinesc 91 de ani de la "Procesul maimuței", un moment care a zguduit America, la acea vreme. Un profesor a fost adus în faţa justiţiei pentru că a îndrăznit să predea în şcoală teoria evoluţionistă a lui Charles Darwin.

La acea vreme, profesorilor le era interzis să le vorbească elevilor despre teoriile care contrazic Biblia. În primăvara anului 1925, profesorul John Scopes a citi cu glas tare tinerilor capitolul despre evoluţia omului, precum şi o sinteză a teoriei lui Darwin despre selecţia naturală din volumul Hunter’s Civic Biology.

Acest episod l-a încătușat pe loc. A fost arestat şi trimis în judecată sub acuzaţia de încălcare și sfidare a legii. Pe lângă trimiterea în arest, profesorul inculpat a fost amendat și cu 100 de dolari, amenda fiind anulată, iar profesorul eliberat.

Presa vremii a explodat atunci. Show-ul mediatic a atras atenţia societăţii americane asupra chestiunilor ştiinţific-evoluţioniste, iar partizanii curentului darwinist au beneficiat astfel de o publicitate fără precendent.

Când cazul s-a judecat pe data de 14 iulie, jurnalişti din toate colţurile S.U.A. erau deja în Dayton. Predicatori, ghicitori şi prezicători de toate culorile umpleau deja străzile.

Afaceriştii vindeau peste tot orice avea vreo legătură cu subiectul zilei, de la maimuţe împăiate, la biblii pentru toate buzunarele.

Procesul Maimuţelor, cum deja îl denumise populaţia, avea să fie primul proces transmis la radio din istoria americană.

John Thomas Scopes (n. 3 august, 1900 – d. 21 octombrie 1970) a fost inițial un învățător american din SUA. El a devenit cunoscut în anul 1925 prin "Procesul maimuței", care a fost urmarea nerespectării legii care interzicea predarea în școal[ a Teoriei evoluționiste a lui Darwin.

Sursa: descopera.ro

O tânără și-a comandat două perne de pe internet, dar a rămas mută de uimire când a văzut ce a primit!... După un accident urât, Freddy a devenit prima ţestoasă cu o carapace 3D. Cum a fost posibilă minunea!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x