Antena Căutare

Belgian devenit artist în țara noastră. Și-a făcut lucrarea de diplomă într-un sat din Buzău și s-a lăsat "adoptat" de România

Vine din Belgia, îl cheamă Maxime, iar dacă-i ceri buletinul vei vedea că e la început de drum în viață. A ajuns în România pentru un schimb de experiență academică, i-a plăcut la noi, ne-a învățat dulcele grai, iar acum ne împărtășeșe nouă, românilor, din talentul său. Cam așa sună, pe scurt, povestea lui. 

Belgian devenit artist în țara noastră. Și-a făcut lucrarea de diplomă într-un sat din Buzău și s-a lăsat "adoptat" de România Galerie
| sibiufest.ro

Vine din Belgia, îl cheamă Maxime, iar dacă-i ceri buletinul vei vedea că e la început de drum în viață. A ajuns în România pentru un schimb de experiență academică, i-a plăcut la noi, ne-a învățat dulcele grai, iar acum ne împărtășeșe nouă, românilor, din talentul său. Cam așa sună, pe scurt, povestea lui.

După ce a studiat la Bucureşti printr-un program Erasmus şi şi-a făcut lucrarea de diplomă într-un sat din Buzău, acum vorbind cu uşurinţă româneşte, Maxime Tirtiaux a adus la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) o fanfară ”inedită”, în care cântă alături de alţi şapte tineri ”un mix de muzică românească, bulgărească, evreiască, turcească, amestecat cu rock & roll şi chiar metal”. Sibienii care îi ascultă sunt încântaţi de ritmuri şi uimiţi de intrumentele folosite de muzicieni, notează news.ro.

Maxime Tirtiaux este unul dintre membrii trupei Kermesz A L’est, din Belgia. Sunt opt muzicieni care formează o fanfară ”inedită”, care încearcă să reproducă prin muzică ”o Europă de Est sălbatică”. În aceste zile, fanfara poate fi văzută şi auzită la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS), în spectacole stradale care adună sute de spectatori. Artiştii râd, zâmbesc, se fotografiază cu spectatorii şi îşi modelează programul în funcţie de cerinţele publicului.

Maxime Tirtiaux vorbeşte româneşte şi este cel care interacţionează cel mai mult cu publicul.

”Am fost student la Agronomie şi am venit la Bucureşti cu Erasmus. M-am apucat să învăţ cât am stat în România, aproximativ un an, şi mi-am făcut şi lucrarea de diplomă într-un sat din Buzău”, spune tânărul.

După ce a terminat facultatea a înţeles că nu-i place totuşi să fie inginer şi s-a întors la prima dragoste - muzica.

”Trupa noastră se numeşte Kermesz A L’est, avem un francez în trupă şi restul suntem belgieni. Trupa nu a pornit în acest format. Am evoluat de-a lungul timpului. Punctul de pornire a fost o trupă de circ şi făceam jonglerii, până când ne-am dat seama că ne-ar plăcea mai mult să fim muzicieni. Muzica noastră e un mix de muzică românească, bulgărească, evreiască, turcească, de peste tot, amestecat, fără graniţe, cu rock & roll şi chiar şi metal”, explică Maxime Tirtiaux.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

El cântă la un instrument despre care spune că este ”ciudat”.

”Se numeşte banjoline - un fel de mandolină amestecat cu un banjo, de fapt un banjo cu opt corzi. Mai avem trompete explozive şi încercăm să creăm o fanfară inedită, păstrând şi o parte din trecutul nostru de circari”, mai spune artistul.

Spectacolele, concepute special pentru stradă

Spectacolele lor, povesteşte Maxime Tirtiaux, sunt special concepute pentru stradă. Celor opt muzicieni le place mai mult să cânte în evenimente stradale, decât pe scenă, deşi trupa are şi spectacole în interior.

”Ceea ce facem noi este creat special pentru stradă. Avem şi concerte pe scenă, dar ceea ce facem pentru festivaluri este mai diferit. Preferăm pe stradă pentru că e mai uşor să interacţionăm cu publicul, avem un feedback mai puternic şi e foarte plăcut. La Sibiu ne simţim foarte bine primiţi, publicul este drăguţ şi, din păcate, stăm prea puţin aici”, mai spune Maxime Tirtiaux.

Trupa s-a înfiinţat în urmă cu mai mult de zece ani şi a avut până acum peste 700 de concerte în toată Europa.

BAC 2016. Ce rezultate vei avea la bac în funcție de ZODIE! Oare astrele se vor alinia în favoarea ta la „examenul matur... ”Iadul pe Pământ”, cea mai mare tragedie din istoria omenirii: copilul carbonizat a fost identificat după 71 de ani!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x