Antena Căutare

"Titanicul" nostru! Sute de români au fost uciși de aviația britanică la doar o zi înainte de încheierea celui de-al Doilea Război Mondial. 4.500 de morți!

Construită în 1926 pentru a face legătura între Germania și America de Sud, nava ”Cap Arcona” era una dintre cele mai moderne ale timpului. În 1943, Goebbels, șeful propagandei naziste, turnează pe acest vapor ”Titanic”, pentru a arăta că englezii și americanii sunt vinocați de scufundare. Pe 3 mai 1945, în timp ce transporta prizonieri din lagărele naziste, printre care și români, ”Cap Arcona” este scufundară de aviația britanică

Construită în 1926 pentru a face legătura între Germania și America de Sud, nava ”Cap Arcona” era una dintre cele mai moderne ale timpului. În 1943, Goebbels, șeful propagandei naziste, turnează pe acest vapor ”Titanic”, pentru a arăta că englezii și americanii sunt vinovați de scufundare. Pe 3 mai 1945, în timp ce transporta prizonieri din lagărele naziste, printre care și români, ”Cap Arcona” este scufundată de aviația britanică

”Cap Arcona” (botezată astfel după numele Capului Arkona, din Insula Rugen) a fost construită în 1926 și lansată la apă un an mai târziu. La început, efectua voiaje între Germania și America de Sud, pentru ca în 1940 să intre în zestrea Marinei, care o face navă de agrement. În 1943, Joseph Goebbels, șeful propagandei naziste, are ideea de a face un film, ”Titanic”, pentru a arăta, pe deoparte, superioritatea filmografiei naziste, pe de alta, spre a demonstra că scufundarea faimosului pachebot s-a datorat americanilor și englezilor. Pe finalul celui de-al Doilea Război Mondial, vaporul devine mijlocul prin care 25.795 de soldați germani, dar și civili din Prusia de Est sunt salvați din calea Armatei Roșii care înainta puternic.

Pe 2 mai 1945, A Doua Armată Britanică ajunge la lagărul de concentrare "Neuengamme", pe care-l găsește gol. Imediat iscoadele află că toți deținuții - printre care și mulți români - se găsesc în Golful Lubeck, pe trei nave: ”Cap Arcona”, ”Deutschland” și ”Thielbek”. Germanii dăduseră ordin ca toți prizonierii să fie evacuați către locuri mai sigure din Germania. Conform datelor, 5.000 de suflete se urcă pe ”Cap Arcona”. Pe 3 mai, la trei zile după sinuciderea lui Adolf Hitler și doar cu una înaintea capitulării necondiționate a Germaniei naziste, RAF, Forțele Aeriene Britanice, atacă navele. Niciuna dintre ele nu are simbolul Crucii Roșii, iar deținuții au fost coborâți sub punte, așa că englezii nu știu despre ce e vorba. Mai mult, ordinele lui Donitz de a muta cetățenii germani spre o parte a Norvegiei controlată, încă, de Reich, fuseseră interceptate, astfel încât se credea că vapoarele transportă nemți.

”Cap Arcona” e bombardată. Zbirii germani de pe vas, echipați cu veste de salvare, reușesc să scape, aruncându-se peste bord. Sunt protejați, pentru că au și combinezoane. Prizonierii nu au nicio șansă. Din 5.000 de oameni, doar 350 scapă. Conform actelor, pe vas s-ar fi aflat 30 de naționalități, printre care și zeci de evrei români, din Iași, ajunși în lagărul de concentrare. Toți mor. ”Am tras cu scule de 20 mm în niște prizonieri care se aruncau în apă, sărind de pe un vas în flăcări. 20 de minute a fost foc continuu. Îngrozitor, dar nu aveam de unde să știm. Acesta este războiul”, sună declarația pilotului britanic Allan Wyse, din escadronul 193. Apa e rece, are doar 7 grade, așa că cei care se aruncă peste bord, nu au nicio șansă! Corpurile victimelor vor pluti vreme de jumătate de an. Vor fi recuperate și înmormântate în trei cimitire germane. O parte dintre cei decedați va apărea abia în 1971, la o încercare de ranfluare.

Nici astăzi, la mai bine de șapte decenii de atunci, nimeni nu poate precizat cu exactitate câți români au decedat și care a fost numărul total al morților.

VIDEO ȘOCANT! Un bărbat se lasă călcat de un compactor, în timp ce stă întins pe cioburi... Cum arată sutienul care costă două milioane de dolari! Ce este atât de special la el? (VIDEO)...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x