Antena Căutare

Tradiții și superstiții de 8 Martie. Ce este total interzis să faci în această zi dacă vrei să nu ai ghinion tot anul

8 Martie, de Ziua Internațională a Femeii, este o ocazie pentru a fi sărbătorite femeile de pretutindeni, dar și un prilej pentru superstiții populare. Iată câteva de care este bine să ții cont în această zi, dacă vrei să nu atragi ghinionul în viața ta!

Tradiții și superstiții de 8 Martie. Ce este total interzis să faci în această zi, dacă vrei să nu ai ghinion tot anul Galerie
Tradiții și superstiții de 8 Martie. Ce este total interzis să faci în această zi, dacă vrei să nu ai ghinion tot anul | Shutterstock/Captură Youtube

8 Martie reprezintă ziua care marchează iubirea și respectul pe care îl purtăm femeilor din viața noastră: mamă, bunică, soră, prietenă, colegă, învățătoare. Fiind o zi atât de importantă din punct de vedere simbolic și emoțional, de-a lungul timpului au apărut diverse tradiții și superstiții care trebuie respectate atât de sărbătorite, cât și de domni și copii.

Citește și: Florile pe care să NU le oferi niciodată de 8 Martie. Nu face această greșeală chiar de Ziua Femeii

Tradiții și superstiții de Ziua Femeii

Una dintre cele mai cunoscute superstiții de 8 Martie este cea legată de purtarea mărțișorului. Se spune că doamnele sau domnișoarele care vor purta șnurul alb cu roșu în perioada 1-9 martie vor avea noroc tot anul.

De asemenea, tot în perioada 1-9 martie, românii îşi aleg câte o zi din săptămână, de regulă în funcție de ziua în care s-au născut, şi se spune că după cum va fi aceasta – noroasă, însorită, geroasă, ploioasă, caldă – aşa va fi tot anul. Este vorba despre aşa-zisele Babe.

Tradiția mai spune că este interzis cu desăvârșire să te cerți cu mama ta sau cu femeie iubită în această zi. Se crede că neînțelegerile care apar într-o dată atât de importantă din punct de vedere emoțional atrag ghinionul asupra întregii familii.

De 8 Martie, mamele noastre trebuie să primească doar lalele, pentru că ele sunt simbolul Zilei Internaționale a Femeii. Pentru doamnele din viața dumneavoastră se recomandă un buchet de lalele violet, culoare care simbolizează respectul.

Citește și: De ce se leagă șnurul de la mărțișor în copac. Ține cont de această tradție dacă vrei să-ți meargă bine tot anul!

Superstiții de 9 martie, prăznuirea Sfinților 40 de Mucenici

Pe lângă superstițiile de 8 Martie, există și cele legate de ziua de 9 martie, când are loc prăznuirea sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia. Potrivit tradițiilor din popor, pe 9 martie se deschid mormin­tele şi porţile Raiului pentru sufletele celor morţi. Din acest motiv, se dau de pomană Mucenici.

În această zi, bărbaţii obişnuiesc să bea 40 de pahare cu vin. Obiceiul îşi are originile în Antichitate, când se credea că bărbaţii care beau vin vor fi mai să­nătoşi şi mai puternici, căci vinul se va transforma în sânge, potrivit capital.ro.

Un alt obicei este „rete­zatul stupilor”, adică se scot stupii afară, se curăţă fagurii şi se recoltează mierea. Din ea se prepară leacuri bă­beşti şi tot cu ea se îndul­ceşte rachiul, apoi se ung stupii cu rachiu să se înmul­ţească roiul, potrivit sursei citate mai sus.

Tot în ziua de 9 martie bătrânii scot plugul în faţa casei în mod festiv, marcând deschiderea sărbătorilor de primăvară şi a muncilor câm­pului.

Florile pe care să NU le oferi niciodată de 8 Martie. Nu face această greșeală chiar de Ziua Femeii... Ce este „boala papagalului” care se răspândește la om în Europa. Avertismentul Organizației Mondiale a Sănătății...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x