Ana de an, de 1 martie, românii s-au obișnuit să întâmpine venirea primăverii cu un mărțișor. Micuțul obiect cu şnur alb şi roşu, care se prindeg, este dăruit sau primit cu mult optimism și multă bucurie. Iată de ce e bine să legi mărțișorul de creanga unui copac!
Citește și: Cât a ajuns să coste un mărțișor în piață. Care este oferta în 2024 în piețele din România
De ce se leagă șnurul de la mărțișor în copac
Tradiția mărțișorului a devenit în timp o formă de exprimare a afecțiunii și a respectului față de persoanele dragi. În prezent, este obișnuit ca femeile să primească mărțișoare de la bărbați sau de la alte femei, iar acest gest este considerat un semn de apreciere, dar și de noroc.
Agățarea mărțișorului în copac este un gest încărcat cu multe semnificații, care celebrează renașterea naturii, fertilitatea și legătura omului cu mediul înconjurător. Gestul este considerat o modalitate de a aduce noroc și prosperitate în noul an, potrivit Viva.
În vremurile îndepărtate, mărțișoarele erau considerate amulete cu puteri de protecție solară, care aduceau frumusețe și fertilitate. Ele erau purtate până când copacii înfloreau, după care erau agățate de crengile acestora.
Această tradiție a fost perpetuată până în zilele noastre, când șnurul de la mărțișor se leagă în copac, de obicei într-un pom înflorit. Potrivit legendei, se pune și o dorință atunci când agăți mărțișorul de ramurile pomului, iar cu cât crengile înfloresc mai tare, cu atât dorințele se vor îndeplini mai repede.
În tradiția populară, copacii în floare sunt considerați simboluri ale renașterii naturii. Prin urmare, agățarea mărțișoarelor sau a șnurului de mărțișor în copaci este o modalitate de a marca acest moment, dar și de a atrage fertilitatea și prosperitatea asupra vieții în general, în special asupra vieții persoanei care leagă șnurul.
De asemenea, alte interpretări ale agățării mărțișorului în copac ar putea avea legătură cu tradițiile precreștine și cultul naturii, potrivit Libertatea. În aceste credințe, copacii erau considerați sacri și astfel, agățarea mărțișorului într-un pom ar putea fi o formă de respect și de comunicare cu forțele naturii ori cu spiritele.
Cât timp se poartă mărțișorul, de fapt
Tradiția purtării mărțișorului variază în funcție de regiune și de comunitate. Potrivit tradiției, se spune că cine va purta mărțișorul mai multe zile consecutiv, mai ales în intervalul 1-9 martie, va avea noroc tot anul, iar restul anotimpurilor îi vor fi pline de speranță și căldura ca primăvara, potrivit Libertatea.
De asemenea, în primele nouă zile ale lunii martie, baba Dochia își scutură cojoacele toarse, unul câte unul. Astfel, oamenii își aleg babele în această perioadă pentru a vedea cum vor fi zilele în anul respectiv.
Pe de altă parte, în multe regiuni din România și din țările învecinate, mărțișorul este purtat pe tot parcursul lunii martie, fiind considerat un talisman norocos.
În alte zone, mărțișorul este purtat până când apar primele semne ale primăverii sau până când încep să înflorească copacii și florile.
O mamă cu doi copii gălăgioși s-a scuzat în restaurant și a cerut nota de plată. Ce a putut să facă o altă clientă... „Sper că mai există” Anunțul matrimonial al unui profesor din Vaslui a devenit viral...