Antena Căutare

Un simplu gest şi a schimbat lumea! Rosa Parks, femeia care a scris istorie, după ce a refuzat să-i cedeze locul în autobuz unui alb

Istoria universală a dovedit, de-a lungul zecilor de ani, cât de puternice sunt femeile. Au existat, fără doar şi poate, reprezentante ale sexului frumos care au influenţat destine, care au decis soara unor ţări ori a unor conducători, din cauza cărora s-au declanşat războaie ori care au impresionat prin frumuseţe şi prin diplomaţie. Toate acestea, însă, au scris istorie şi au rămas în istorie, iar printre ele se numără şi Rosa Parks.

Istoria universală a dovedit, de-a lungul zecilor de ani, cât de puternice sunt femeile. Au existat, fără doar şi poate, reprezentante ale sexului frumos care au influenţat destine, care au decis soara unor ţări ori a unor conducători, din cauza cărora s-au declanşat războaie ori care au impresionat prin frumuseţe şi prin diplomaţie. Toate acestea, însă, au scris istorie şi au rămas în istorie, iar printre ele se numără şi Rosa Parks.

În vremuri în care existau legi stricte care prevedeau ca oamenii de culoare să se aşeze pe scaune în autobuze numai dacă nu erau albi care călătoreau în picioare, în vremuri în care un negru avea interzis să se uite în ochii unui alb ori să privească o femeie albă, Rosa Sparks scria istorie.

Cum a revoluţionat lumea Rosa Parks

Pe 1 decembrie 1995, în orăşelul Montomery, din statul Alabama era forfotă. Sute de oameni care tocmai ieşiseră de la muncă se îndreptau grăbiţi către casă. Pentru a ajunge, acasă, mulţi dintre ei erau nevoiţi să folosească mijloacele în comun, evident. Iar istoria s-a scris chiar atunci, într-un autobuz galben, în care se afla Rosa Parks, femeia care avea să rămână un simbol peste ani.

Femeia, în vârstă de 42 de ani, lucra ca croitoreasă şi călcătoreasă tocmai încheiase o zi obositoare, în care călcase zeci de cămăşi în fabrica Montgomery Fair. Fără să stea prea mult pe gânduri, imediat după ce a urcat în autobuz, s-a aşezat pe unul dintre locurile libere din spate. La scurt timp, însă, în staţia Empire Theatre, printre oamenii care s-au urcat în autobuz s-a numărat şi un pasager alb. Nu a găsit niciun loc liber, iar şoferul, James F. Blake, a ţipat imediat la cei patru negri care stăteau pe scaunele din spate să se ridice. Trei dintre ei au respectat îndemnul şi s-au ridicat, însă Rosa, nu! A fost primul negru care avusese "îndrăzneala" de a refuza să se ridice de pe scaun pentru a-i ceda un loc unui alb.

Conştientă de faptul că şoferul putea extinde partea rezervată albilor până unde dorea el, obligându-i pe negru să stea în picioare, dar şi de faptul că era în vigoare legea lui Jim Crow, potrivit căreia erau reglementate existenţa şi regulile de funcţionare a cafenelelor, restaurantelor, frizeriilor destinate exclusiv negrilor, Rosa a decis să nu mai accepte umilinţa la care era supusă şi a refuzat să se ridice de pe scaun.

A fost arestată pentru că nu s-a ridicat de pe scaun

Enervat de "tupeul" uriaş al femeii, şoferul a coborât din autobuz şi a chemat Poliţia. La scurt timp, Rosa a fost arestată. I s-au luat amprentele şi a fost bruscată din nou, pentru că a cerut apă. De la cişmeaua destinată albilor. A fost umilită şi aruncată într-o celulă, dar suferinţa ei avea să schimbe lumea.

După ce s-a aflat întreaga poveste a femeii, liderii comunităţii de culoare au organizat un boicot împotriva firmei de transport. Astfel, în frunte cu reverentul Martin Luther King, aceştia au îndemnat populaţia să nu mai călătorească cu autobuzele. Zeci de taximetrişti de culoare s-au mobilizat să-şi ducă fraţii la serviciu. Boicotul a durat 381 de zile şi s-a extins ulterior în alte oraşe din sud. Mai mult de atât, la protestul din ziua desfăşurării procesului împotriva Rosei, peste 500 de oameni s-au adunat în faţa tribunalului scandând numele Rosei.

A fost condamnată pentru încălcarea legii autobuzelor privind segregarea rasială şi obligată să plătească o amendă de 14 dolari. De asemenea, această lege a fost păstrată, dar câteva luni mai târziu, un tribunal federal a decis că aceasta este neconstituţională. Astfel, Rosa a scris istorie. Devenită un simbol al luptei pentru drepturilor omului, aceasta a fost decorată de către Bill Clinton cu Medalia Prezidenţială a Libertăţii în 1996, iar trei ani mai târziu cu distincţia Congressional Gold Medal.

Nominalizată să devină prima femeie care apare pe o bancnotă americană

Trezoreria SUA a informat în iunie a anului curent că va imprima chipul unei femei pe bancnota de 10 dolari pentru prima dată în 119 de ani și a lansat o campanie de consultare a publicului pentru a determina ce figură istorică feminină va primi această onoare. Printre preferatele americanilor s-a numărat şi Rosa, însă conform ultimului sondaj făcut public în luna august favorită era Eleanor Roosevelt, fosta prima doamnă a SUA în perioada 1933-1945,

Sursa: www.thehenryford.org, agerpres.ro

Galerie FOTO! Soră "di pisti Prut", reprezentantă a frumuseții românești! Ea este câștigătoarea Miss România î... De unde știm cum arată Pământul? Povestea primei fotografii iluminate a Terrei, atunci când astronauților li s-a arătat ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x