Antena Căutare

CCR: Basescu, demis de 50%+1 din electorat, nu din cei care se prezinta la referendum

Curtea Constitutionala a decis ca legea referendumului este constitutionala. Astfel, constestatia depusa de PDL a fost respinsa.

Decizia de marti a Curtii Constitutionala spune ca referendumul de demitere a lui Traian Basescu este validat doar daca jumatate plus unul din toti cetatenii de pe listele electorale, adica jumatate plus unul din aproximativ 18 milioane de alegatori, vor fi prezenti la vot.

"Legea nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului este constitutionala in masura in care asigura participarea la referendum a cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente", arata CCR.

Insa, in vigoare mai este si o Ordonanta de Urgenta adoptata de Guvernul Ponta pe aceeasi tema. Aceasta stabileste ca presedintele poate fi demis cu jumatate plus unul din voturi, indiferent de numarul cetatenilor care se prezinta la vot. Deocamdata, nu se cunoaste daca aceasta Ordonanta de Urgenta este invalidata de decizia CCR.

La referendumul de demitere a presedintelui din 2007, pe listele electorale permanente erau inscrise 18.301.309 persoane, din care au participat la vot 8.135.272 persoane, adica 44,45%, referendumul fiind invalidat indiferent de rezultatul votului efectiv.

Pe listele electorale de la alegerile locale din luna iunie au fost inscrisi 18.315.880 de alegatori.

FOTO: Intact Images

Vezi toate detaliile despre presedintele interimar Crin Antonescu!... "El Pais": Antonescu, presedintele interimar al Romaniei...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x