Antena Căutare

Traian Basescu, in Parlament: "Sa lasam tara sa respire... discutam dupa vacanta"

Presedintele Traian Basescu le-a vorbit astazi parlamentarilor despre problemele de interes national. In sala nu s-au aflat decat reprezentantii puterii, USL decizand sa nu participe la sedinta.

In deschiderea discursului, seful statului a declarat ca a considerat a fi "un gest obligatoriu sa ma prezint in fata Parlamentului pentru a prezenta cateva din elementele de revizuire a Constitutiei".

"In momentul de fata, prevederile constitutionale se afla in contradictie cu realitatea politica. Presedintelui i se cere sa fie neutru in raport cu partidele politice iar, pe de alta parte, presedintele poate fi suspendat de o majoritate a parlamentului. Insusi textul constitutiei il determina pe presedinte sa vegheze la avea o majoritate in parlament; altfel nu are nicio posibilitate sa-si exercite mandatul sau sa-si realizeze macar partial programul cu care a castigat alegerile", a declarat printre altele Basescu, adaugand ca "practic, asa cum e scrisa acum Constitutia, nu e posibil coabitarea, decat daca presedintele devine un instrument al unei majoritati, pentru ca oricand poate fi demis".

Totodata, presedintele a facut cateva comentarii cu privire la unele articole din proiectul de revizuire a Constitutiei respinse de CCR. "Eu cred ca aceste articole ar putea fi reformulate de Parlament, astfel incat sa ajute la acceptarea lor de CCR. In proiectul pe care eu l-am initiat, vizam si capitolul imunitate. Cred ca e esential pentru credibilitatea Parlamentului (...) Cred ca ar fi o mare greseala daca nu ati accepta limitarea imunitatii. Parlamentul are nevoie sa dea cetatenilor relaxarea ca parlamentarii nu sunt deasupra legii", a spus Basescu.

Iar in ceea ce priveste caracterul licit al averilor, presedintele a subliniat ca "in decizia CCR veti observa ca dupa ce CCR isi mentine punctul de vedere ca trebuie mentinuta prezumtia ca averea e licita, pe urma Curtea da drumul Parlamentului sa initieze o lege prin care sa se transpuna in legislatia romana decizia 2005/2012 JAI. Aceasta decizie e un act normativ european si toate statele UE au avut obligatia ca pana in martie 2007 sa implementeze aceasta decizie (...) Si vecinii bulgari au anuntat ca au adoptat legea care va intra in vigoare la 1 ianuarie".

Apoi, Traian Basescu a abordat problema reorganizarii administrativ-teritoriale a statului, afirmand ca tara trebuie lasata "sa respire" si ca PDL "nu are apetit pentru subiect".

"Foarte multi spun ca a fost o chestie anuntata pe genunchi. Cand nu ma mai inteleg cu partidele eu incep sa vorbesc public. Am sesizat si lipsa de apetit a principalului partid de guvernamant pentru acest lucru (...) Va rog sa priviti pe site-urile prefecturilor - In fiecare judet exista cel putin 44 - 45 de deconcentrate ale ministerelor si agentiilor nationale. In 89 nu erau nici jumatate! Despre ce descentralizare discutam, daca noi am infiintat continuu agentii, agentii, agentii (...) Nu e nicio exagerare cand va spun ca desi impreuna am impins un sistem de descentralizare, in momentul de fata agentiile guvernamentale sufoca administratia locala", a explicat Traian Basescu, adaugand ca "trebuie sa lasam tara sa respire prin reducerea agentiilor guvernamnetale si transferul atributiilor catre administratia locala".

Foto: Intactimages

Surse: PDL vrea infiintarea unui nou minister... Elena Udrea: ISC, reorganizat dupa harta PDL cu 8 megajudete...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x