Antena Căutare

Transparency International: Romania, prima la coruptie in Europa!

Doar trei romani dintr-o suta mai au incredere in guvernanti cu privire la ca­pa­citatea lor de a lupta impotriva coruptiei. Comparativ cu situatia inregistrata in celelalte state membre UE, romanii sunt europenii cu cea mai scazuta incredere in guvern, urmati de letoni (5%) si sloveni (7%). Datele sunt cuprinse in Barometrul Global al Coruptiei, lansat ieri de Trans­parency International Romania.

Si tot din acest raport reiese ca, in pe­rioada 2008-2010, nivelul coruptiei a cres­cut in Romania. De aceasta situatie sunt convinsi peste 87% din romani. In acelasi timp, 11% cred ca nivelul coruptiei a ramas neschimbat si doar doi romani dintr-o suta spun ca a scazut fata de acum trei ani. Cele mai corupte sunt considerate, in continuare, partidele si Parlamentul.

Pe o scara de la 0 (cel mai putin corupt) la 5 (cel mai corupt) acestea primesc cate 4,5 puncte, fiecare. Pe locul 3 se afla justitia, cu 4 puncte.

Romania se afla pe ultimul loc in UE, alaturi de Portugalia (83%), Ungaria (76%) si Grecia (75%). La nivelul Uniunii, procentul celor care percep o crestere a nivelului coruptiei este de 73%.

In clasamentul general, din cele 86 de tari analizate, Romania se afla de asemenea „in top", printre statele unde cetatenii apreciaza ca, in ultimii trei ani, coruptia a crescut. Alaturi de tara noastra se mai regasesc Senegal (88%), Venezuela (86%) si Liban (82%).

Masurile luate de Cabinetul Boc sunt ineficiente

Intrebati, in context, cum apreciaza eforturile echipei guvernamentale din momentul actual in lupta impotriva coruptiei, 83% din romani au raspuns ca ma­surile luate de Cabinetul Boc sunt inefi­ciente si doar 7% cred ca masurile anti­co­ruptie sunt eficiente. In anul 2008, pro­cen­tul scepticilor era de 59%, in timp ce 14% considerau ca lupta impotriva corup­tiei este eficienta.

Tot articolul, in Financiarul

Internele pun la cale Codul Administrativ... Elena Udrea: "Avem o batalie de dus cu televizorul. Pe noi nu PSD si PNL ne incurca!"...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 25 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Mishei
Hello Chef sezonul 7, 25 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Mishei Sambata, 25.05.2024, 15:58
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x