Antena Căutare

Vezi aici ce alti presedinti din lume au fost la un pas de suspendare!

Traian Basescu face parte dintr-o lista destul de scurta a presedintilor impotriva carora au fost declansate procedurile de suspendare din functie si este singurul care a fost pus in fata acestei situatii de doua ori. In continuare poti vedea ce sefi de stat au fost la un pas de suspendare si care a fost primul presedinte european demis in urma acestui proces.

Andrew Johnson

Istoria presedintilor care au fost la un pas de suspendare incepe in Statele Unite, cu Andrew Johnson. In 1868, au fost declansate procedurile de suspendare a celui de-al 17-lea presedinte american. Andrew Johnson a fost acuzat de subminarea politicilor Congresului american. Pe 24 februarie 1868, in Camera Reprezentantilor din SUA s-a votat suspendarea presedintelui cu majoritate de voturi. Liderul american a scapat insa de suspendare dupa votul din Senat. Aici, a lipsit un singur vot pentru a fi intrunite cele doua treimi din voturile senatorilor necesare suspendarii.

Fernando Collor de Mello

Cel de-al 32-lea presedinte al Braziliei, al carui mandat a inceput in 1990, a riscat si el sa fie suspendat. Fernando Collor de Mello a fost primul presedinte ales prin vot direct de catre popor dupa incheierea dictaturii militare din Brazilia. Collor de Mello a fost acuzat de coruptie. Procedurile de suspendare au inceput dupa ce fratele sau a declarat public ca trezorierul presedintelui din campania electorala a facut trafic de influenta. In 1992, Senatul l-a gasit vinovat de coruptie si a decis ca nu mai poate candida la o functie publica timp de opt ani. Fernando Collor de Mello nu a apucat sa fie demis oficial pentru ca si-a dat demisia in ultima zi a procedurilor de suspendare.

Bill Clinton

Cel de-al doilea presedinte american care a riscat sa fie suspendat a fost Bill Clinton. Acesta a fost acuzat in 1998 de sperjur si obstructionarea justitiei, iar majoritatea membrilor Camerei Reprezentantilor au votat in favoarea suspendarii lui. Bill Clinton si-a pastrat functia dupa votul din Senat. La fel ca in cazul lui Andrew Johnson, nici de aceasta data nu a fost intrunit numarul de voturi necesar suspendarii.

Rolandas Paksas

Rolandas Paksas a fost primul sef de stat european impotriva caruia au fost declansate procedurile de suspendare din functie. Presedintele Lituaniei a fost acuzat de parlament ca a incalcat constitutia, iar Curtea Constitutionala a dat un verdict in favoarea suspendarii. Rolandas Paksas a fost demis din functie pentru ca a oferit informatii clasificate unui rus care i-a finantat campania electorala, i-a acordat acestuia cetatenie lituaniana printr-un decret si a intervenit in privatizarea unei companii de stat. Astfel, in aprilie 2004, presedintele Lituaniei a devenit primul din Europa care a fost suspendat de parlament.

Pervez Musharraf

In 2008, s-a incercat si suspendarea presedintelui pakistanez Pervez Musharraf. Coalitia care se afla la guvernare in Pakistan a dorit suspendarea lui Musharraf pe motiv ca acesta a erodat increderea natiunii in presedinte si a facut presiuni pentru ca acesta sa-si dea demisia. Pe 7 august 2008, Pervez Musharraf si-a dat demisia din functia de presedinte al tarii, inainte ca procedurile de suspendare sa fie demarate.

Foto: hepta.ro

Crin Antonescu a preluat mandatul de presedinte... Vezi toate detaliile despre presedintele interimar Crin Antonescu!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x