Astăzi a început Postul Paștelui, numit și Postul Mare, și va dura până pe 7 aprilie. Paștele se sărbătoreşte în acest an pe 8 aprilie. Multă lume ține post, însă puțini știu că sunt anumite reguli care trebuie respectate.
Cum știi că ții post corect:
În primele două zile, în zilele de luni şi marţi din prima săptămână, se recomandă post complet sau pentru cei mai slabi ajunare până spre seară, când se poate mânca puţină pâine şi bea apă.
Miercuri în Săptămâna Patimilor se ajunează până seara, după săvârşirea Liturghiei Darurilor mai înainte sfinţite, când se mănâncă pâine şi legume fierte fără untdelemn.
În tot restul postului, în primele cinci zile din săptămână se mănâncă uscat o singură dată pe zi, seara, iar sâmbăta şi duminica de două ori pe zi, legume fierte cu untdelemn şi puţin vin.
Se dezleagă la vin şi untdelemn în următoarele zile: Sfinţii Patruzeci de Mucenici (9 martie), Joia Canonului Celui Mare, înainte şi după prăznuirea Bunei Vestiri (24 şi 26 martie) şi în ziua Sfântului Gheorghe (23 aprilie), iar după unii şi în Joia Patimilor. La praznicul Bunei Vestiri şi în Duminica Floriilor se dezleagă şi la peşte.