- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Părintele Visarion vorbșete despre principalele practici din timpul postului și despre motivele pentru care oamenii postesc, dar și despre beneficiile acestuia,
Postul Mare este considerat cel mai aspru dintre cele patru posturi din an întrucât culminează cu Patimile și Învierea Domnului, cea mai importantă sărbătoare creștină. În acest interval, Biserica dezleagă de la post numai de Buna Vestire și în Duminica Floriilor, când se mănâncă pește.
Dacă "postul ascetic" reprezintă abținerea de la anumite mâncăruri și băuturi și reducerea substanțială a regimului alimentar pentru eliberarea de sub stăpânirea poftelor trupului, "postul total" sau ajunarea este renunțarea totală la mâncare și băutură pe o durată scurtă de timp — o zi sau două. În Postul Mare, de luni până vineri, Biserica îndeamnă la ajunare până seara, de aceea ritualul de împărtășanie din aceste zile a fost legat de vecernie, slujba care marchează încetarea ajunării.
Totodată, postul reprezintă un îndemn de a investi, mai mult decât de obicei, energia noastră fizică în cele spirituale, prin transformarea și transfigurarea ei în dragostea spirituală către tot aproapele, prin milostenie, prin lecturi din Biblie și alte cărți duhovnicești.
Potrivit disciplinei ortodoxe, credincioșii trebuie să se spovedească în timpul postului, pregătindu-se pentru Împărtășanie. În această perioadă, nunțile sunt interzise.
În acest an, Paștele va fi sărbătorit pe 8 aprilie.
Din punct de vedere medical, postul Paștelui reprezintă cea mai benefică și mai radicală cură de dezintoxicare. În timpul unei perioade de postit negru intră în acțiune o multitudine de mecanisme subtile în care este implicat întregul organism, până la nivelul celular — lipidele din țesuturile sub-cutanate sunt consumate, iar arderile se obțin și pe seama proteinelor din țesutul muscular. Tot ce este în exces în trupul nostru se consumă, întreg organismul participând la efort.