Antena Căutare

Ora până la care se ține post negru în Vinerea Mare. Are legătură cu un moment cheie din viaţa Mântuitorului Iisus Hristos

Mai mulți credincioși aleg să țină post negru în Vinerea Mare, fiind ziua în care Iisus Hristos a murit răstignit pe cruce pentru mântuirea noastră. Pentru cei care nu pot ține postul întreaga zi, există câteva momente cheie în care îl pot încheia. Iată care sunt acestea!

Ora până la care se ține post negru în Vinerea Mare. Are legătură cu un moment cheie din viaţa Mântuitorului Iisus Hristos Galerie
Ora până la care se ține post negru în Vinerea Mare. Are legătură cu un moment cheie din viaţa Mântuitorului Iisus Hristos | Profimedia

Potrivit tradiției creștine, Vinerea Mare este una dintre cele mai importante dinaintea Paștelui și marchează ziua în care Mântuitorul Iisus Hristos a fost răstignit pe cruce și a murit pentru iertarea păcatelor noastre. În bisericile ortodoxe, nu se oficiază Sfânta Liturghie, fiind singura zi aliturgică.

Citește și: Rugăciune puternică pentru Vinerea Mare din Săptămâna Patimilor. Rugăciunea care se rostește în ziua răstignirii Mântuitorului

Până la ce oră se ține post negru în Vinerea Mare

Vinerea Mare este o zi încărcată de semnificații și tradiții pe care credincioșii le respectă cu sfințenie an de an. Vinerea de dinaintea Paștelui este o zi de doliu, dat fiind faptul că, în această zi, Iisus Hristos a murit răstignit pe cruce pentru iertarea păcatelor omenirii.

Pentru asta, în fiecare an, de Vinerea Mare, credincioșii țin post negru, fiind o formă de jertă pe care o aduc Mântuitorului Iisus Hristos. Postul negru este cea mai drastică formă a postului. În zilele dedicate postului negru, credincioșii nu au voie să mănânce, ci doar să bea apă și să se roage.

Potrivit învățăturilor bisercești, postul începe de la ora 18 în ziua anterioară și ține până în ziua de post, la ora 24. Pentru persoanele care nu pot respecta aceste ore, există câteva momente cheie în care credincioşii pot încheia postul și care au legătură cu momente cheie din viața Mântuitorului Iisus Hristos. Acestea sunt:

  • ora 15, când Iisus Hristos și-a încredințat sufletul Tatălui Ceresc;
  • ora 18, când a fost coborât de pe Cruce și îngropat;
  • ora 21, când s-a așezat piatra pe mormânt.

Tradiții și superstiții religioase în Vinerea Mare

În afară de postul negru, credincioși mai respectă și alte tradiții în Vinerea Mare. În această zi nu se fac munci agricole (nu se ară, nu se seamănă și nu se sădesc pomi) sau munci casnice (nu se face curat, nu se spală și nici nu se coase), potrivit crestinortodox.ro, citată de Antena 3 CNN.

Se mai crede că oamenii care lucrează în Vinerea Mare vor avea dureri de cap și nu vor avea noroc până la următoarea sărbătoare. Conform experților în etnografie, în comunitățile tradiționale, se consideră că Vinerea Mare, odată cu moartea Mântuitorului, deschide un timp al haosului și întunericului. Oamenii se simt lipsiți de protecția divină în această zi. Vinerea Patimilor este echivalentă cu 12 vineri obișnuite.

În anumite zone din România, se afumă cu tămâie pomii și casele pentru a-i feri pe oameni de animale sălbatice, trăsnete, boli și dăunători.

Mai există și tradiția conform căreia, dacă plouă în Vinerea Mare, va fi un an îmbelșugat, iar dacă nu, va fi mare sărăcie tot anul. De asemenea, în această zi nu se mănâncă urzici, fiindcă se crede că Iisus a fost bătut cu un mănunchi de urzici.

Citește și: Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri

Ritual cu vechime în Dunărea de Jos. Arhiepiscopul Dunării de Jos spală și sărută picioarele a 12 copii. Ce semnifică ge... Ce semnificație are ploaia în noaptea de Înviere...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi) Luni, 13.05.2024, 11:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x