Antena Căutare

100 de ambulante SMURD vor fi echipate cu camere video pentru ca medicii sa vada rapid pacientul

Paramedicii vor avea fixata pe echipament o camera video ce permite transmisia de imagini in timp real catre doctori. Un numar de 100 de echipaje de prim-ajutor vor beneficia de noul sistem.

"Noi abordam toate tipurile de urgente medicale si daca este nevoie solicitam interventia medicilor specialisti din spitale. Solutia gasita, a vizualizarii in timp real a cazurilor cu care ne confruntam, implementata cu sprijinul Vodafone, este cea mai buna in aceasta faza a procesului", a declarat, vineri, subsecretarul de stat si presedintele Fundatiei pentru SMURD, doctorul Raed Arafat, conform Mediafax


Noua solutie este posibila in urma lansarii serviciilor 3G UMTS in banda de 900 MHz si va facilita diagnosticarea pacientilor utilizand serviciile de date mobile de mare viteza ale operatorului.

"In telemedicina raspandirea pe care o avem in Romania este unicat; in alte tari e doar la nivel local", a mai afirmat Arafat.

Sistemul permite o gestionare mult mai buna a resurselor, mai ales ca sunt mai putine masini cu medic iar elicoptere si mai putine. Arafat a exemplificat ca prin aceasta solutie se poate decide trimiterea elicopterului sau daca pacientul suporta sa fie mutat, pastrand astfel medicii la dispozitia SMURD pentru un eventual alt accident rutier care necesita astfel de personal.

Arafat a prezentat si filmulete din cadrul unor interventii reale, cu mentiunea catre televiziuni ca acestea nu pot fi date pe post. Intr-una dintre acestea se realizeaza o resuscitare pulmonara in strada, la 60 de kilometri de medicul care vedea tot.

Parteneriatul dintre Vodafone Romania si SMURD continua si in acest an cu extinderea solutiei de telemedicina lansata in urma cu sapte ani printr-o investitie de peste 270.000 de euro.

Echipamentele video sunt folosite pe autospecialele SMURD de tip B2, ambulante cu echipaj format doar cu paramedici, in judetele Alba, Arad, Bihor, Braila, Brasov, Buzau, Cluj, Caras-Severin, Constanta, Covasna, Galati, Harghita, Hunedoara, Iasi, Ilfov, Maramures, Mures, Neamt, Salaj, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Timis, Tulcea, Vrancea, Vaslui si in Bucuresti.

Solutia de telemedicina dezvoltata de Vodafone are trei componente: aparatura medicala si terminalele GSM, care colecteaza informatiile despre pacient si le transmite la Unitatea de Primiri Urgente si catre Dispecerat; serviciile de transmisie de date; si Dispeceratul/Unitatea de Primiri Urgente - unde se colecteaza si se prelucreaza datele de la locul accidentului de catre medici specializati.

foto: Intact Images

UPDATE! O conducta de gaze fisurata a oprit circulatia pe A1. Traficul a fost reluat dupa aproximativ 2 ore... High-tech: Paramedicii SMURD, dotati cu sistem video pentru ca medicii sa vada live pacientul...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x