Antena Căutare

Masa de Paște la români 2024. Cât costă preparatele pentru masa de Paște dacă alegi să le comanzi

Suntem în Săptămâna Mare și deja majoritatea românilor au început să facă măcar o parte din cumpărăturile pentru masa de Paște.

colaj cina de familie si un cuplu la cumparaturi
Anul acesta masa de Paște pare că va fi mai scumpă decât masa de Paște de anul trecut. Preparatele tradiționale de Paște necesită multă pricepere, timp și resurse financiare pentru a le pregăti. | Profimedia

Anul acesta masa de Paște pare că va fi mai scumpă decât masa de Paște de anul trecut. Preparatele tradiționale de Paște necesită multă pricepere, timp și resurse financiare pentru a le pregăti.

Multe gospodine din casele românilor își rezervă zile întregi doar pentru gătitul mesei de Paște pe care să o servească alături de familie și prieteni. Pregătirile sunt în toi. În timp ce bărbații taie mieii pentru Paște, femeile pregătesc legumele și carnea pentru drob, pregătesc ouăle pentru a fi vopsite în Joia Mare, iar mai apoi se apucă de cozonaci și prăjituri.

Citește și: Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri

Cât costă masa de Paște anul acesta

În supermarketuri, prețurile pentru toate aceste ingrediente au crescut destul de mult. Dacă nu ați cumpărat miel direct de la fermă, atunci riscați să plătiți aproape dublu pentru un kilogram de carne de miel din supermarket. Un kilogram costă în medie 50-70 RON.

Citește și: Cât a crescut prețul cărnii de miel cu doar o săptămână înainte de Paște. Masa de sărbători va fi mult mai scumpă

Dacă alegeți să comandați pasca și cozonacii, atunci trebuie să știți că majoritatea laboratoarelor de cofetărie vând aceste produse dulci cu aproximativ 100 lei, în funcție de ingredientele folosite.

Este clar că masa de Paște din acest an va fi mult mia costisitoare decât în anii trecuți din cauza inflației. Scumpirile recente i-au făcut pe comercianți să crească prețul alimentelor, iar acest lucru se resimte chiar înainte de sărbătorile Pascale.

Coșul de cumpărături în supermarket costă acum mai mult decât în 2023.

Ouăle, care sunt aliment de bază pentru masa de Paște, atât ca ouă vopsite, dar și pentru salata de bouef, drob și prăjituri, s-au scumpit în ultima săptămână. Dacă în mod obișnuit un ou este 70 bani, acum un ou costă între 1,1 și 1,5 lei, potrivit Cancan.

Un studiu recent dezvoltat de un retailer cunoscut arată că românii vor cheltui mai mulți bani decât anul trecut. Aproximativ 40% dintre respondenți au declarat că ei aloca și anul acesta același buget folosit anul trecut pentru masa de Paște, cu riscul de cumpăra mai puține alimente.

Citește și: Cât costă 1 kilogram de nucă pe piață înainte de sărbătorile Pascale

În acest caz, masa de Paște fie va fi mai restrânsă, fie vor fi mai puține preparate tradiționale. Astfel, masa de Paște va fi mai săracă, cu cantități mai mici de alimente, pentru ca românii să se încadreze în bugetul pe care l-au avut și anul trecut.

Studiul mai arată cu doar 3 dni 10 români sunt dispuși să plătească anul acesta mai mult decât anul trecut pentru alimentele folosite pentru preparatele tradiționale de Paște. În același timp, 27% dintre respondenți au declarat că vor să își restrângă din cheltuieli.

În medie, românii estimează că vor plăti aproximativ 600 lei pentru masa de Paște. Doar 1 din 10 români spune că e pregătit să plătească chiar și mai mult de 1000 lei pentru bucatele tradiționale doar pentru a se asigura că întreaga familie se bucură de o masă îmbelșugată.

Studiul a mai arătat că 64% din bugetele românilor sevor cheltui pentru băutură și alimente, 21% se vor duce pe cadouri, în timp ce 6% vor fi rezervate pentru hainele noi de Paște.

Citește și: Cât a plătit o româncă pentru „trei felii” de cozonac de la un cunoscut supermarket. Nu i-a venit să creadă că prețul e real

Majoritatea româilor doresc să își petreacă vacanța de Paște acasă sau cu rudele apropiate, în timp ce doar 5% dintre aceștia au spus că pleacă în vacanță, potrivit noului studiu.

Cât costă 1 kilogram de nucă pe piață înainte de sărbătorile Pascale... În noaptea de Înviere, Antena Stars difuzează emisiunea-documentar: „Muntele Athos - Punte între cer şi pământ"...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi) Luni, 13.05.2024, 11:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x