Antena Căutare

18 ani de la inaugurarea primului centru de transplant mădular din România. ,,Sute de vieţi au fost salvate de atunci”. Aproape 30% dintre bolnavi fac transplant în străinătate, apoi vin la Institutul Fundeni pentru evaluare şi tratament.

Institutul Clinic Fundeni a lansat programul de transplant de măduvă în 2000, prima operaţie de acest gen fiind realizată în 2001. În ultimul deceniu au fost realizate 300 de transplanturi de celule stem hematopoietice la Centrul de Hematologie şi Transplant Medular.

Institutul Clinic Fundeni a lansat programul de transplant de măduvă în 2000, prima operaţie de acest gen fiind realizată în 2001. În ultimul deceniu au fost realizate 300 de transplanturi de celule stem hematopoietice la Centrul de Hematologie şi Transplant Medular.

Aproape 30% dintre bolnavi fac transplant în străinătate, apoi vin la Institutul Fundeni pentru evaluare şi tratament.

De la 1 ianuarie 2011 şi până în mai au fost realizate 40 de astfel de intervenţii, a declarat profesorul Dan Coliţă, autorul primului transplant medular din Capitală. Din totalul transplanturilor efectuate,15% sunt allotransplanturi de celule stem hematopoietice şi 85% sunt autotransplanturi, rata de supravieţuire fiind de 80%.

În clinică sunt realizate autotransplanturi, cât şi transplanturi allogenice. Autotransplantul reprezintă folosirea celulelor stem proprii ale pacientului în refacerea tuturor elementelor sangvine, după administrarea de citostatice în doze mari. Citostaticele omoară celulele bolnave, dar şi pe cele sănătoase. ,,Autotransplantul nu vindecă, ci este o şansă la terapie, remisiunea întinzându-se pe o perioadă lungă de timp", a explicat medicul hematolog Alina Tănase, directorul medical al Institutului.

Transplanturile allogenice, cea de-a doua tehnică folosită, se fac cu grefe recoltate de la donatori înrudiţi, care sunt compatibili cu bolnavii. ,,Transplanturile allogenice sunt mai complicate decât autotransplanturile, din cauză că intervin reacţii imune ale organismului faţă de celulele stem străine", a mai spus Alina Tănase.

,,Sunt mai multe colective de excepţie în institut. Am alocat pentru oncologie 150 de milioane lei, din care 110 milioane lei pentru dotarea cu aparatură şi 42 milioane lei pentru reabilitarea secţiilor. De asemenea, 26,5 milioane lei vor fi alocaţi pentru reabilitarea şi dotarea băncii de ţesuturi umane şi celule stem din Bucureşti, Timişoara şi Târgu Mureş. Alte opt milioane lei au fost alocaţi pentru Registrul naţional al donatorilotr voluntari de celule stem. Programul naţional de transplant are alocat în 2011 în total 140 milioane lei", a declarat Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.

Avertisment dur pentru părinți! ”Aveți grijă ce le cereți copiilor voștri! Nota 10 nu garantează nici pe departe succesu... Schimbări majore în Capitală, anunțate chiar de primarul Firea! În Bucureşti urmează să fie realizate staţii de valorifi...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x